BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.378,20
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dikkat! Artık sizi herkes dinleyebilir

DÜNYADA dört milyar cep telefonu kullanıcısının konuşmalarını korumak için kullanılan şifre Alman bir mühendis tarafından kırıldı.

Abone ol

Dünyada dört milyar cep telefonu kullanıcısının konuşmalarını korumak için kullanılan şifre Alman bir mühendis tarafından kırıldı.

Alman bilgisayar mühendisi Karsten Nohl, GSM (Mobil İletişim İçin Küresel Sistem) ile yapılan çağrıları şifrelemek için kullanılan algoritmayı çözdüğünü açıkladı. Cep telefonu görüşmeleri, dinlemeye karşı şifreli bir şekilde iletiliyor. Cep telefonuyla baz istasyonu arasındaki frekanslar düzenli olarak değişiyor. Nohl, ekibiyle birlikte yaptığı beş aylık çalışma sonunda işte bu sistemi çözdüğünü belirtti. Bu çalışmayla, herkesin, başkalarının özel telefon konuşmalarını dinlemesi mümkün olabilecek. Nohl, Berlin’de düzenlenen Kaos İletişim Kongresi’nde yaptığı sunumda, çalışmasının, GSM güvenliğinin yetersiz olduğunu gösterdiğini söyledi. Bu çalışmasını yayınlamadan önce avukatlara danıştığını belirten Nohl yasal sınırları aşmadığına inandığını söyledi.