BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.423,63
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan İsrail'e deli muamelesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arap Ligi Dışişleri Bakanar Konseyi toplantısında konuştu.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arap Baharı turu dün akşam Mısır'la başladı. Mısır'da coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan Erdoğan bugün ise dünyanın beklediği o konuşmayı yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasının hedefi ise kuşkusuz İsrail'le yaşanan Mavi Marmara krizi, Türkiye'nin aldığı yaptırım kararları ve Gazze'ye uygulanan ambargoydu.

Sözünü sakınmayan Erdoğan lafı da çok dolandırmadı.

Doğrudan İsrail'i eleştiren Erdoğan, "İsrail özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe ve Gazze ablukasını kaldırmadıkça Türkiye-İsrail ilişkileri düzelmeyecektir" diye seslendi.

AKIL SAĞLIĞINI YİTİRDİ

Birleşmiş Milletler'e sunulan Mavi Marmara Raporu'nun Türkiye için "Yok hükmünde" olduğunu bir kez de Arap coğrafyasından dünyaya ilan eden Erdoğan, İsrail'in akıl sağlığını yitirmiş olduğunu söylemekten de çekinmedi.

"Barışın önündeki engel İsrail hükümetinin, zihniyetidir. İsrail, şirazesini yitirmiştir."

1.20110913155703.jpg

BESMELE'YLE BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI                                              

Asıl konuşma Kahire Üniversitesi'nde
Arap Ligi'ndeki toplantının ardından Kahire Üniversitesi'ne geçecek olan Erdoğan'ın burada yapacağı konuşma merak konusu. Lakin, Kahire Üniversitesi'nin liderler ve dünya siyaseti açısından sembolik bir önemi var.  Çünkü, ABD Başkanı Barack Obama da 2009 yılında göreve başlamasının hemen ardından gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde İslam dünyasına yönelik mesajlarını Kahire Üniversitesi'nden vermişti. Erdoğan'ın da kritik bir dönemde yaptığı ziyarette söyleyeceği sözler merakla bekleniyor.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konsey toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, konuşmasına 'Bismillahirahmanirrahim' sözüyle başladı.

Türkiye ile Mısır'ın ortak geçmişine ve kültürüne atıflarda bulunan Erdoğan, son dönemde Arap coğrafyasında esen değişim rüzgarlarıyla ilgili şunları söyledi:

"Aile içinde sevinçler paylaştıkça artar, üzüntüler paylaştıkça azalır. Şimdi bu coğrafyada yaşanan değişimin ardından birbirimizi her zamankinden daha fazla anlıyoruz. İstikbale umut ve güvenle bakıyoruz. Bugünlerde, Türk ve Arap halkları olarak aramızdan gün ışığının geçmesine izin vermeyecek kadar saflarımızı sıkı tutmalıyız. Bizler için yeniden ortak geleceğe sahip çıkma zamanı gelmiştir. Demokrasi, insan hakları hepimizin ortak şiarı olmalıdır."

İSRAİL'İ YERDEN YERE VURDU

Ortadoğu'da yaşanan olayların birbirinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini de söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin bölgedeki değişim rüzgarına dost elini uzattığını ancak bazı ülkelerin dost elini havada bıraktığı eleştirisinde bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasının en çarpıcı bölümü ise İsrail'e yönelik sözlerdi. Erdoğan'ın İsrail'e karşı Arap coğrafyasına 'birlik olalım' çağrısı yaptığı cümleler ise salonda alkışlarla karşılandı.

İşte Erdoğan'ın İsrail'i eleştirdiği o satırlar...

İSRAİL ŞİRAZESİNDEN ÇIKMIŞTIR                                      

Libya'ya gitmeden güven tazeledi
Başbakan Erdoğan, Arap Baharı turu kapsamında ziyaret edeceği Libya'ya da ulaşmadan mesaj göndermeyi unutmadı. Türkiye'nin Libya'daki özgürlük mücadelesinin zaferle sonuçlanmasından memnun olduğunu dile getiren Erdoğan, "Libya'nın Ulusal Geçiş Konseyi tarafından temsil edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz" sözleriyle Libya'daki yeni yönetime destek çıktı.

 "İsrail, bir yandan bölgemizde meşruiyetini sağlamaya çalışırken, bir yandan da kendi meşruiyetini sarsan adımlar atmaktadır. İnsanlık onurunu ayaklar altına alan, uluslararası bir yardım konvoyuna, çocuklara oyun parkı ve oyuncak taşıyan bir gemiye askeri bir saldırı düzenleyebilecek kadar şirazesinden çıkmıştır.

BARIŞIN ÖNÜNDEKİ TEK ENGEL İSRAİL'DİR

Barışın önündeki engel İsrail hükümeti ve içinde bulunduğu zihniyettir. Türkiye'nin özür ve tazminat taleplerine kulak tıkanmaktadır."

RAPORU ARAPÇA REDDETTİ

BM'ye sunulan Palmer Raporu'nu bir kez daha reddeden Erdoğan, raporun yok hükmünde olduğunu bu kez hem Türkçe hem de Arapça dile getirdi. 

İsrail'e destek veren Arap ülkelerini de üstü kapalı olarak eleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu raporun bizim için hiçbir hükmü yoktur, olmayacaktır. Gazze'ye uygulanan ambargo bizim için yok hükmündedir. İsrail'in şımarık uygulamalarına prim vermeye devam ederlerse, işlenen suçun bir faili olarak anılmaktan kurtulamayacaktır. İsrail ne zaman sorumlu, ciddi bir devlet olarak davranırsa ancak o zaman yalnızlıktan kurtulacaktır. Gazze'ye uygulanan ablukanın yasal olduğunu söyleyecek kadar İsrail tezlerinin esiri olan bu rapor bizim için, Arapça ifadesiyle 'ke en lem yekün', yok hükmündedir. Gazze ablukasını meşru gören hiçbir cümleyi tanımadığımızı bir kere daha ilan ediyorum."

ŞARTLARI YİNELEDİ: İSRAİL BEDEL ÖDEYECEK!                   

Erdoğan'dan anlamlı ziyaret
- Başbakan Erdoğan, Mısır'da resmi ziyaretlerde bulunmadan önce bakın nereyi ziyaret etti.
Ayrıntılar için TIKLAYIN

-Erdoğan'ın kurmayları hızlı çıktı...
Ayrıntılar için TIKLAYIN

"İsrail özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe ve Gazze ablukasını kaldırmadıkça Türkiye-İsrail ilişkileri düzelmeyecektir" diyen Erdoğan'ın bu sözleri salonda alkışla karşılandı. Erdoğan ise sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde olmadığı gibi, bazı ülkelerin güdümünde de olamaz. Daha güvenli dünya düzeni gibi devletlerde işledikleri cinayet ve terör suçlarının bedelini ödemek zorundadır.

FİLİSTİN BAYRAĞINI DALGALANDIRALIM

Ortadoğu'da yaşanan sorunların temelinde Filistin meselesi olduğunu da açık bir ifadeyle dile getiren Erdoğan, Arap siyasetçilere 'Ablukaya karşı birlik olalım' çağrısı yaptı.

"Ortadoğu'daki sorunların merkezinde yaşanan İsrail-Filistin meselesi olduğunu kimse inkar edemez. Mesele çok açık ve nettir. Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektiği devletlerine artık kavuşmalıdır. Bu bir seçenek değil, zorunluluktur. Filistin halkının bu meşru mücadelesini mutlaka desteklemeliyiz.      

Şirazeden çıkmak ne demek?
Erdoğan'ın kullandığı 'şirazeden çıkmak' deyimi mecazi olarak akıl dengesini kaybetmek anlamına geliyor.

BM İÇİN DESTEK VERİN                                               

Filistin'i BM'de artık ayrı bir konumda göreceğiz. Artık Gazzeli Muhammed'in Küduslu Zeynep'in bayrağının BM'de dalgalanma zamanı gelmiştir. Gelin Filistin bayrağını göndere hep birlikte çekelim. Ve o bayrak Ortadoğu'da barış ve adaletin sembolü olsun."