BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.512,89
HABER /  GÜNCEL

PKK'lılar o düğüne bu yüzden karıştı

Terör örgütü PKK'nın Şemdinli'de halkın arasına karışarak saldırması, maalesef ne ilk ne de son olacak.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Şemdinli'de düğüne sızarak yapılan saldırı kamuoyunun pek de bilmediği, PKK'nın ilan ettiği "Devrimci Halk Savaşı" stratejisinin parçası. Siyasetle soruna çözüm bulamayacağına inanan terör örgütü, savaşı yayarak yeni kazanımlar elde etme peşinde.

Şemdinli'deki düğünde çatışmanın ortasında kalanların yaşadığı dehşet hafızalara kazındı. Kamuoyu pek de alışık olmadığı görüntüler karşısında şaşkına döndü. İlçeyi basan ve saatler süren ilçe merkezinde adeta meydan savaşı yaşandı. Peki bu ürküten fotoğrafı nasıl görmeliyiz?

İKTİDAR SAVAŞI

Yaşananlar aslında seçim öncesi rüzgarı arkasına alan AK Parti'nin bölgedeki "yükselişini" durdurma ve "geri püskürtme" harekatından başka bir şey değil. Kendi bahçesi olarak gördüğü Güneydoğu'da PKK, başka bir gücü kesinlikle istemiyor.

1.20110913130831.jpg

KIRILMA ANI HABUR

Bu iki gücün ilk ciddi teması 2008 sonunda Habur'da yaşandı. Açılım ile dağa çıkışın önünü kesmeyi düşünen devlet, örgüte "zeytin dalı uzattı" ama hayal kırıklığına uğradı. PKK'lıların şov yaparak yurda girişiyle köprüler atıldı. Ancak o güne kadar "özgürlük" havasından fazlasıyla istifade eden PKK, şehir yapılanması olan KCK'yı çoktan kurmuştu bile.

PKK TASFİYE OLMAK İSTEMİYOR

Kandil, daha sonra dalga dalga yayılan KCK operasyonları ve "ağır aksak" ilerleyen Öcalan görüşmelerinden tasfiye olacağı izlenimi edindi. Örgüt 14 Temmuz'da kanlı sürecin fitilini 13 askeri Silvan'da şehit ederek ateşledi. Aynı gün DTK "özerklik" ilan etti. Ardından Öcalan'ın "Yarın bunun on katı gelişebilir" tehdidi geldi. Öcalan ile devlet arasındaki "kırılgan ilişki" bu saldırıyla çöktü.

DİRENİŞİ İLÇELERE, KÜÇÜK ŞEHİRLERE YAYMAK

Devlet ve terör örgütünün ilan ettiği savaşta her türlü silah devreye sokuldu. Erdoğan terörle mücadelede yeni dönemi başlattı. Devletin PKK'ya karşı "topyekün mücadele" başlatmasına karşı PKK da, "Devrimci Halk Savaşı" stratejisini uygulamaya soktu. Örgüt artık mayınlı saldırı düzenlemiyor ya da pusu kurmuyor. "Direnişi" özerklik ilan ettiği topraklara karış karış yayma hedefinde.

ŞEMDİNLİ SALDIRISI TİPİK ÖRNEK

Örgütün üst düzey yönetici Mustafa Kalkan'ın "Savaşla birlikte etkili olduğumuz yerde mevcut eğitimi durduracağız, kendi eğitimimizi kuracağız" sözleri farklı okumaya fırsat vermeyecek kadar çok açık.

Yine Şırnak'ta molotofları Öğretmenevi’ne doğru fırlatırken, eylemcierin "Gelmeyin buralara. Terk edin gidin. Burada sizi istemiyoruz. Sizi yakarız" şeklinde bağırmaları hazırlanan yol haritasının çizgilerini oluşturuyor. İşte Şemdinli'de düğüne sızan teröristlerin ilçeyi bir süreliğine rehin alması da bu stratejinin çarpıcı bir örneği.

DAĞLA BİRLİKTE ŞEHİR SAVAŞI

En kaba taslak ifadesiyle bu strateji, iktidarı kırdan kente doğru parça parça kurarak, en nihayetinde "halk iktidarını" kurmayı hedefliyor. "Dağlara hakim" görünen PKK, kendisine "sıcak baktığını" düşündüğü ilçe ve il merkezlerinde yaşayan insanları da bu çatışmaya ortak etmek istiyor.

YENİ SALDIRILAR GELECEK

Büyük merkezlerde bu savaşı yürütmesi imkansız olsa da, PKK "taban bulduğu küçük yerlerde güç gösterisine" kalkışacaktır. Bu nedenle zor koşullularda görev yapan güvenlik güçlerini çok daha sıkıntılı günlerin beklediği çok açık.