BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Esad'a bırak git çağrısı!

Kahire Üniversitesi'ne gelen Erdoğan'a muhteşem karşılama!

Abone ol

Kahire Üniversitesi İktisat ve Siyasi Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Hukuk Forumu'nda, Mısır ve uluslararası topluma seslenen Erdoğan, Suriye Lideri Beşar Esad'a önemli uyarılarda bulundu. Yoğun sevgi gösterileri arasında kürsüye gelen Erdoğan, yönetimlerin meşruiyetinin halk desteğiyle sağlanabileceğini söyledi.

Erdoğan, Kahire Üniversitesi'nde gençlere seslendi! Tunus'tan başlayıp Mısır'a ulaşan oradan da Suriye'yeyi etkisi altına alan özgürlük hareketinin bu gücünü gençlerden aldığını söyleyen Erdoğan, demokrasinin hak olmaktan çok halkın mülkü olduğunu ve kimseden alınamacağını ifade etti.

“Tunus'ta başlayan uyanış, en kritik sınavını Mısır'da vermiş; Mısır halkının azmi ve kararlılığı, hürriyet yolundaki yürüyüşün devamının da teminatı olmuştur” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bugün, Tunus ve Mısır'dan sonra Libya'da da yeni bir sayfa açılmaktadır. Libya halkı daha aydınlık bir geleceğe çok yaklaşmıştır. Ulusal Geçiş Konseyi nezdinde Trablus'ta ilk büyükelçilik olarak on gün önce faaliyete geçen Türk Büyükelçiliği, verdikleri bu onurlu mücadelede Libya halkına desteğimizin de tezahürü olmuştur. 

Türkiye, bölgesinde ve dünyada demokratikleşme yönündeki her türlü iradeye gereken tüm desteği vermeye daima hazırdır. Biz, totaliter, otoriter, otokratik sistemlerin karşısındayız; biz, demokratik sistemlerin yanındayız ve bunun mücadelesini veriyoruz.”

“HALKINI KATLEDEN BİR LİDER MEŞRUİYETİNİ KAYBEDER”

Başbakan Erdoğan, konuşmasında Suriye'deki gelişmelere de değindi. “Bugün komşumuz Suriye'de de ciddi gelişmelere şahit oluyoruz” diyen Erdoğan, Esad'ı uyardı. İşte o sözleri;

 “Biz Suriye Devlet Başkanı Sayın Esad'a başından beri her türlü yardımı önerdik, Suriye halkının meşru istekleri doğrultusunda gerekli reformları hızla uygulamaya koymasını telkin ettik. Bu konuda kendisine her türlü yardıma hazır olduğumuzu da bildirdik ve Suriye yönetimine bu bağlamda gereken her fırsatı tanıdık. Ancak, gelinen aşamada sivil ölümler her geçen gün artarken, yapılması gereken reformların bir türlü gerçekleşmediğini görüyoruz. Doğru konuşmadı ve Suriye halkı şu anda Esad'a inanmıyor ben de inanmıyorum, biz de inanmıyoruz” şeklinde konuştu.

Halkını katleden bir liderin meşruiyetini kaybedeceğine dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Daha da öte insanlık vicdanında ebediyen mahkum olur. Kaba kuvvetle bu değişim sürecini bastırmaya çalışmak nafiledir. Suriye lideri bu yanlış yolda yürümekte ısrar etmesi, Suriye'ye barış ve istikrar getirmeyecektir. Bunu başta Sayın Esad olmak üzere, ülke liderliğinin bir an önce idrak etmesini temenni ediyoruz. Peygamber Efendimiz, Rehberimiz, Resulullah Efendimiz buyuruyor ki: 'Hasibu enfüseküm kalbe entu hasibu', hesaba çekilmeden evvel kendinizi hesaba çekin. Unutmayalım ki; bu reçete bizi bütün felaketlerden koruyacak olan ebedi bir ölçüdür.”