BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,75
ALTIN 2.427,41
HABER /  GÜNCEL

Kabil'in kalbinde Taliban saldırısı

Kabil'in en sıkı korunan bölgesinde Amerikan elçiliğine ve NATO karargahına saldıran militanlar, dünden beri Afgan güçleri ve yabancı askerlerle çatışıyor.

Abone ol

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Amerikan elçiliği, NATO karargahı ve polis binalarına saldırı düzenleyen militanlarla Afgan güvenlik güçleri ve yabancı askerler arasındaki çatışmaların dünden beri devam ettiği haber veriliyor.

Kabil'deki BBC muhabiri militanların içinde bulunduğu inşaat halindeki binanın kuşatıldığını ve buradan hala silah sesleri geldiğini aktarıyor.

Afgan yetkililer, çatışmada en az dört polis memurunun, iki sivilin ve altı militanın öldüğünü söyledi. Ölenler arasında NATO askeri ve ABD elçiliği personeli bulunmadığı belirtiliyor.

Taliban üstlendi

Saldırı, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerin Afganistan'dan asker çekmeye başladığı bir döneme rastlıyor. Saldırının sorumluluğunu Taliban üstlendi.

Fakat Afgan yetkililer, saldırıdan Taliban'la bağlantısı olmasına karşın bağımsız eylemler düzenleyebilen Hakkani adlı bir grubu sorumlu tuttular.

Gece geç saatlerde Afgan ve NATO komutasındaki Afganistan Güvenlik Destek Gücü ISAF askerleri, başkentin merkezinde son derece sıkı korunan, diplomatik temsilciliklerin bulunduğu bölgeye hakim noktadaki binaya iyice yaklaştı.

Binada en az iki militanın olduğu tahmin ediliyor. Binanın üzerinde Amerikan helikopterleri uçarken, operasyona Afgan ordusuna ait MI-35 helikopterleri de katıldı.

Öğle saatlerindeki saldırı, Amerikan elçiliğinin 300 metre kadar yakınında içinde silahlı kişiler olan bir aracın durdurulmasından sonra başladı.

Görgü tanıklarına göre, birkaç şiddetli patlamanın ardından militanlar dokuz katlı binaya girdi.

En az beş militan buradan otomatik silahlar ve roketatarlarla elçilik binasına ateş açtı.

Bu sırada, aynı bölgede başka patlamalar meydana geldi. İki intihar eylemcisi bir polis binasının önünde üzerindeki patlayıcıları ateşledi.

Havaalanında saldırı düzenlemeye çalışan bir militan öldürülürken, istihbarat servisinin sorumluluğundaki bir hapishane de hedef alındı.

Taliban sözcüsü, "yerel ve yabancı istihbarat merkezlerine geniş çaplı intihar saldırıları düzenlediklerini" söyledi.

Gözlemciler, ilk kez militanların aynı anda dört farklı noktada eylem düzenleyebildiklerine dikkat çekiyor.

Bu yılın başlarında ISAF, ülkenin yedi bölgesinde güvenlik alanında sorumluluğu Afgan güçlerine devretmişti.

ABD gelcek yılın sonuna kadar Afganistan'dan toplam 33 bin asker çekmeyi planlıyor. Böylece Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısı 68 bine düşecek.