BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,75
ALTIN 2.433,76
HABER /  GÜNCEL

'Çin tek başına büyüyemez'

Çin Başbakanı Wen Ciabao, iç talebi özendirerek küresel ekonomik toparlanma sürecine katkıda bulunacaklarını söyledi.

Abone ol

Çin Başbakanı Wen Ciabao, ülkesinin dünyanın geri kalan bölümünden tecrit edilmiş olarak büyüyemeyeceğini belirterek küresel büyümeye katkıda bulunacaklarını söyledi.

Wen, Çin'in kuzeydoğusundaki Dalian kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının açılılşında yaptığı konuşmada, daha açık ekonomi ve ticaret politikalarının küresel büyümeyi artıracağını vurguladı.

Çin Başbakanı, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın ekonomik sorunlarını aşabileceğine inandığını söyledi.

ABD'nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'İn ekonomi politikaları bazı Batılı ülkelerce eleştiriliyor.

Bu ülkelerin başında gelen ABD, Çin'in çok fazla ihracat odaklı bir politika izlediğini bu amaçla parasının değerini yapay olarak düşük tuttuğunu öne sürüyor.

'Aşırı iyimserlik'

Wen, konuşmasında Çin'in şimdi iç talebi artırmaya odaklanacağını, bunun da küresel ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi.

Çin Başbakanı, hızlı kentleşmenin önemine dikkat çekti ancak bunu yaparken halkın yaşam standartlarını yükseltecek bir çevre politikası izlemesi gerektiğini vurguladı.

Dalian'daki toplantıyı izleyen BBC muhabiri Juliana Liu, Wen'in küresel ekonominin geleceğine ilişkin iyimser açıklamalar yaptığını ancak toplantıya katılan delegelerin çoğunun bu iyimserliği paylaşmadığını aktarıyor.

Muhabirimize göre, birçok delege, Amerikan ekonomisindeki toparlanma sürecinin yavaş olacağını ve Avrupalıların borç krizini aşmada zorlanacağını düşünüyor.