BIST 9.723
DOLAR 32,54
EURO 34,82
ALTIN 2.443,17
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan bu kez mesajı elçilere verdi

Başbakan Erdoğan AB ülkeleri büyükelçilerine verilen yemekte, AB üyeliği ve terörle ilgili konuştu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya ziyaretleri sırasında Avrupa Birliği'ne yönelik eleştirilerini bu kez Türkiye'de görev yapan büyükelçilere iletti.

AB üyesi ülkelerin Ankara'daki temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya gelen Erdoğan, Türkiye'nin birliğe üyelik sürecindeki eleştirilerini sıraladı ve net bir mesaj ortaya koydu:

“Türkiye olarak süreci hızlandırmada kararlıyız ama artık Avrupa'dan somut adımlar bekliyoruz."

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Türkiye Avrupa Birliği hedefinden hiç de uzaklaşmamıştır. Uzaklaşmasını isteyenler veya bekleyenler olabilir ama biz tam aksine fasıllar noktasında kararlı adım atmaya devam ettiğimiz çok açık ortadadır...

"HAKKANİYETLİ DEĞİL"                                           31798.jpg

Biz geçtiğimiz 10 yıl boyunca demokrasiyle güvenlik arasındaki hassas çizgiyi büyük bir dikkatle koruduk. Bir yandan terörle mücadele ederken öbür yandan demokratik reformları gerçekleştirirken, AB tarafından da ne yazık ki sürekli eleştirildik. Avrupa Birliği'nin, bizi reformlar ve uygulamalar konusunda kıyasıya eleştirirken, aynı zamanda terörle terör örgütleriyle teröristlerle arasına mesafe koymaması hakkaniyetle asla izah edilemez.

"ÇİFTE STANDART"

Bir yandan Türkiye'ye bu ağır bedeli ödeten teröre müsamaha gösterip öbür yandan Türkiye'yi eleştirmek:

Kusura bakmayanız çifte standarttır. Elbette burada terörle samimi şekilde mücadele eden, bizimle her anlamda dayanışma içinde olan ülke ve liderlere şükranlarımı ifade ediyorum ama teröre karşı işbirliği ve dayanışmayı tüm Avrupa'da görmek, somut neticelerini müşahede etmek istediğimizi de burada bir kez daha tekrarlamakta fayda görüyorum.

"TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ CEVAP OLACAK"

Özellikle bazı Avrupalı liderlerin seçim kazanmak uğruna ırkçılığı teşvik ettiklerini büyük bir endişe ile izliyoruz. Türkiye'nin AB'ye üyeliği, ırkçılık ve medeniyetler çatışması tezlerine karşı en iyi, en etkili cevap olacaktır. Öngörülü Avrupa liderlerinin Türkiye'nin üyeliğini, özellikle bu bağlamda desteklemeleri gerektiğini düşünüyorum.

"AB'DEN UZAKLAŞMADIK"                              31721.20130211230236.jpg

Bilindiği gibi Türkiye'nin AB hedefinden uzaklaştığına dair eleştiriler yapılıyor. Şunu çok açık net söylemem lazım: Türkiye Avrupa Birliği hedefinden hiç de uzaklaşmamıştır. Uzaklaşmasını isteyenler veya bekleyenler olabilir ama biz tam aksine fasıllar noktasında kararlı adım atmaya devam ettiğimiz çok açık ortadadır...

"BU DURUM DEVAM EDEMEZ"

Son 5 dönem başkanlığında diğer bir deyişle 2,5 yıldır tek bir fasıl müzakereye açılmamıştır. Genişleme tarihinde bir ilk olan ve Türkiye'ye karşı saygısızlık olarak nitelediğimiz bu durumun devam etmesini kabul etmemiz mümkün değildir.

"AB'DEN SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ"

Siyasi blokajların kalkması halinde Türkiye 12 ayda 10 faslı, 18 ayda ise 15 faslı açabilecek durumda ve kabiliyettedir. Biz Türkiye olarak süreci yeniden hızlandırmak noktasında son derece kararlıyız. Ancak asıl önemli olan Avrupa Birliği tarafının bu iradeyi göstermesidir. Artık AB'den somut adımlar, somut kararlar bekliyoruz."