BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,86
ALTIN 2.477,63
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Amerikalılarla birlikte harekat merkezi kurulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığına vurgu yaparak, bundan sonra da tanınmayacağını ifade etti. Erdoğan ABD'li heyetle yapılan görüşmeler sonrası alınan kararlara ilişkin de bilgiler verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırım'ın yasadışı ilhakı için "tanımadık, tanımayacağız" ifadesini kullandı. ABD ve Türkiye arasında Fırat'ın doğusuyla ilgili süren görüşmelere de değinen Erdoğan, iki ülke arasında ortak harekat merkezi kurulması konusunda mutabakata varıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zelenskiy ve beraberindeki heyeti, Ankara'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, kısa bir süre önce yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde aldığı sonuçtan dolayı mevkidaşını tebrik etti.

Görüşmelerde, Zelenskiy'e Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini belirttiklerini aktaran Erdoğan, "Türkiye, Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Kırım Tatarı kardeşlerimiz, Türkiye ve Ukrayna arasındaki tarihi ve insani bağların önemli bir unsurudur." diye konuştu.

"Soydaşlarımızın tarihi anavatanları Kırım'daki varlıklarının devamı, kimliklerinin ve kültürlerinin korunması, temel hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması önceliğimiz olmayı sürdürecektir." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'taki çatışmaların da en kısa sürede sona ermesi temennimizdir. Bu sorunun uluslararası hukuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Minsk sürecini destekliyoruz. Ayrıca başkanlığı Türk büyükelçilerce yürütülen AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'na da desteğimiz tamdır. Maalesef dün Donbass'ta ateşkesin ihlal edildiği ve açılan ateş sonucunda 4 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini öğrendik. Bir kez daha buradan sayın Devlet Başkanı'nın şahsında dost Ukrayna halkına taziyelerimizi ifade ediyorum."

"FETÖ ile mücadele"

Güvenlik alanında iş birliği ve FETÖ ile mücadele konusunun da görüşmelerde ele alındığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna makamlarının bugüne kadar aldığı tedbirleri takdirle karşılıyoruz. Özellikle Maarif Vakfımızın, Ukrayna Milli Eğitim Bakanlığı ile müşterek atabileceği çok çok önemli adımların olduğuna inanıyorum." diye konuştu. 

İki ülke arasındaki mevcut iş birliğini ilerletme konusunda Zelenskiy ile fikir birliği içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, gelecek dönemde bu iradeyi fiiliyata geçirme yolunda gereken adımları atacaklarını bildirdi. 

ABD ile süren görüşmeler

Milli Savunma Bakanlığı ile ABD heyeti arasındaki görüşmelere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"3 günlük bir görüşme periyodu oldu. Bu görüşmeler gerçekten olumlu bir istikamette devam etti. Bu görüşmeler yine devam edecek ancak şimdi bir adım atılıyor. (Suriye'de barış koridoru) Tarih vermeyeceğim şimdi Amerikalılarla birlikte bir harekat merkezinin kurulmasının kararı verildi. Bu harekat merkezini kurmak suretiyle buradaki süreç başlatılacaktır." 

Bunun "Adım atıldı mı?" sorusunun cevabı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Adım birlikte atılıyor. Burada aslolan Fırat'ın doğusunda bu adımın atılması meselesiydi. Bu da şimdi Amerikalılarla birlikte gerçekleştiriliyor." dedi.