BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Enflasyondaki yükseliş geçici

Merkez Bankası Mart ayını değerlendirdi. MB enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu söylerken umutlu konuştu.

Abone ol

Merkez Bankası, Mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 10,86 olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, geçen yılın ilk çeyreğindeki düşük baz nedeniyle mal grubunda yıllık enflasyon yükselirken, hizmet fiyat artışlarının geçen ayki seviyesini koruduğu ve bu gelişmeler sonucunda özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin yıllık artışının yükseldiğini bildirdi.

Merkez Bankası, söz konusu yükselişin geçici olduğunu ve önümüzdeki aylardan itibaren enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceğinin tahmin edildiğini belirtti. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Mart ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirildi.

Buna göre, enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altın hariç TÜFE göstergesinin yıllık artışı ise yine büyük oranda baz etkisinden dolayı yüzde 9,98'e yükseldi. Mart ayında mal grubu fiyatları yüzde 1,07, hizmet grubu fiyatları ise yüzde 0,49 oranında arttı. Mal grubunda yıllık enflasyon yükselirken, hizmet grubunda yüzde 12 seviyesindeki seyrini korudu.

Hizmet grubu fiyatları incelendiğinde, kira, lokanta-oteller ve ulaştırma hizmetlerinin yıllık artışında bir önceki aya kıyasla kayda değer bir değişiklik olmadığı görüldü. Diğer hizmetler grubu fiyatlarındaki yıllık artış ise eğitim ve sağlık hizmetlerindeki gelişmeler neticesinde sınırlı ölçüde geriledi.