BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Emniyetten Yimpaş savunması

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, YİMPAŞ olayıyla ilgili şunları söyledi.

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, "Papa'nın Türkiye ziyaretiyle ilgili olarak Vatikan'ın Türk emniyetinden ekstra güvenlik önlemi talebinde bulunup bulunmadığı"nın sorulması üzerine, güvenlik önlemlerine Türk Emniyet Teşkilatı'nın karar vereceğini ve talep gelip gelmemesinin önemli olmadığını belirtti. Çalışkan, emniyet olarak gerekli önlemleri alacaklarını söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, Haftalık Olağan Basın Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yimpaş soruşturmasında hangi aşamaya gelindiğinin ve İsviçre polisiyle işbirliğinin sürüp sürmediğinin sorulması üzerine Çalışkan, soruşturmanın yargı aşamasında olduğunu ve savcının soruşturmayı sürdürdüğünü belirtti. Adli makamların konuyla ilgili İsviçre'den belge istediğini ve bu belgelerin de Türkiye'ye gönderildiğini kaydeden Çalışkan, SPK, Maliye müfettişleri ve banka murakıplarının da konuyu araştırdıklarını kaydetti. Türk polisinin İsviçre polisine Yimpaş olayı konusunda yardımının sürüp sürmediğinin sorulması üzerine ise Çalışkan, bu konuda projeli çalışma yapıldığını ve savcının bu konuda bilgisi olan herkesi göreve çağırabileceğini. bununla ilgili de maliye müfettişleri ve banka murakıplarının çalışmalar yaptığını bildirdi. Almanya'dan, uluslararası bazı cinayetlerin Yimpaş olayıyla ilgisinin bulunduğu yönünde bilgi geldiğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine ise Çalışkan, "Arkadaşlarımın bana ilettiği, böyle ortak bir bilgiye ulaşamadıkları yani Alman polisinden böyle bir bilgi gelmediği yönündedir" dedi.
Hanefi Avcı'nın Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı görevinden alınmasının Yimpaş olayıyla ilgisi olup olmadığının sorulması üzerine Çalışkan, "Görevden almanın ne şekilde olduğunu biliyorsunuz" dedi.

Kapkaç ve hırsızlık olaylarının artmasıyla ilgili olarak sokakta kaç polisin bu konularda görev yaptığının sorulması üzerine de Çalışkan, polislerin mevzuat hükümleri çerçevesinde hırsızlık ve kapkaçla mücadele ettiklerini kaydetti. Özellikle aydınlatılan olaylarda artış olduğunu ifade eden Çalışkan, suçu önlemede ne kadar polisin çalıştığı rakamının elinde bulunmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Yimpaş yöneticileriyle aynı cenazede bulunmaları konusuyla ilgili olarak, suçluları emniyetin yakalamadığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Onu kastettiğini sanmıyorum. Polis sadece suç üstü ve gecikmesi sakıncalı hallerde kendiliğinden yakalama yapabilir. Savcı yakalama kararı vermediği sürece kimseyi yakalayamaz" dedi.

Çalışkan, dün bir bankada başına silah dayayan protestocunun bankadan kelepçesiz çıkarılmasının gerekçesinin sorulması üzerine Çalışkan, kelepçe takma konusunda inisiyatifin olay yerindeki polis olduğunu ve gerekli görmezse kelepçe takmayabileceğini bildirdi. Ramazan Bayramı'nda 7 kişinin öldürüldüğü seri cinayetlerde polisin yanlış sinyal aldığı ve yanlış takip yaptığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Çalışkan, kendisine gelen bilgilerin, polisin 'gayet güzel çaba gösterdiği'ni gösterdiğini dile getirdi.

"Papa'nın Türkiye ziyaretiyle ilgili olarak Vatikan'ın Türk emniyetinden ekstra güvenlik önlemi talebi gelip gelmediği"ni sorulması üzerine Çalışkan, güvenlik önlemlerine Türk Emniyet Teşkilatı'nın karar vereceğini ve talep gelip gelmemesinin önemli olmadığını belirterek, gerekli önlemleri alacaklarını söyledi. Erol Evcil davasında bazı müştekilerin korkudan şikayette bulunamadıklarına ilişkin bir soru üzerine ise Çalışkan, konunun yargıda olduğunu ve yargının polisten bir talebi olursa gerekeni yapacaklarını söyledi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in ailelerin yardımıyla teröristlerin dağdan indirilerek ailelerine kazandırılması yönündeki açıklamaları ve bu konuda Emniyet'in de bir çalışma yapıp yapmadığının sorulması üzerine, emniyetin de bu yönde çalışmaları olduğunu kaydetti. Emniyetin tüm birimlerine de bu yönde çalışma yapmalar için talimat verildiğini kaydeden Çalışkan, suç işlemediği tespit edilen ve teslim olanların yapılan araştırma ve ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığını ayrıca etkin pişmanlık yasasından yararlandıklarını söyledi. Dağdaki bir kişinin suça karışıp karışmadığının nasıl tespit edildiğinin ve suça karışanların bir listesinin olup olmadığının sorulması üzerine de Çalışkan, operasyonlar sırasında yapılan çalışmalar, istihbarat ve diğer belge ve bilgilerin kendilerinde olduğunu ve bunların suçun tespit edildiğini söyledi.