BIST 10.163
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.400,70
HABER /  GÜNCEL

Emine Erdoğan'dan çözüm mesajları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, çocuk eğitimine değindi, anne ve babalara seslendi.

Abone ol

Çocuk-aile ilişkilerini anlatan Emine Erdoğan, "Çözümün bir parçası olmayanlar sorunun bir parçası olur ya da sorunun bir tarafı olurlar." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Fatma Şahin, Uluslararası Hakların Korunması ve Eğitim Derneği (HAKEDER) tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Çocuk ve Mahrumiyetler Sempozyumu'na katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Emine Erdoğan, çocuklarla ilgili sorunların önce eğitim, ardından da gelir durumuyla doğrudan bağlantılı olduğunun altını çizerek, çocuklara ilişkin mahrumiyet ve hak ihlallerinin tarihin hiçbir döneminde lokal kalmadığını kaydetti. Her çocuğun aynı imkanlara sahip olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Sadece kendi çocuklarınızı, sadece kendi çocuklarımızı kurtarmak, onlara güzel bir dünya vermek anlamına asla gelmiyor" dedi.

ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASI OLMAYANLAR SORUNUN BİR PARÇASI OLUR

Çocukluğunu iyi yaşayamayan, çocukluğunda iyi eğitim alamayan, şefkati, sevgiyi ve aile sıcaklığını teneffüs edemeyen insanların bugün dünyadaki sorunları ortaya çıkardığını söyleyen Erdoğan, "Siz çocuğunuza ne kadar aydınlık bir gelecek hazırlarsanız hazırlayın, çocukluğu elinden alınmış bir başkası gelip, o geleceği darmadağın edebilir. Bizim medeniyetimizde çok temel, çok değerli bir ilke vardır. Kendiniz için istediğinizi, başkası için de isteyeceksiniz, istemediğinizi başkası için de asla onaylamayacaksınız. Kendi çocuklarınız için inşa ettiğiniz dünyayı, başka çocuklar için de inşa etmek, bunun gayreti içinde olmak zorundasınız. Çözümün bir parçası olmayanlar sorunun bir parçası olur ya da sorunun bir tarafı olurlar. İyiliğin yaygınlaşması için çaba harcamayanalar, kötülüğe maruz kalır, çocuklarına da kötülüğün egemen olduğu bir dünyayı miras bırakırlar. Bugün yaşadığımız her olumsuzluk, iyi yetişmemiş, iyi yetiştirilememiş çocukların, büyüdüklerinde ortaya koydukları eserdir. Yarın yaşanacak her olumsuzluk da iyi yetişmemiş, el uzatılmamış, sevgiyle yaklaşılmamış, çocukların, büyüdüklerinde ortaya koyacakları eser olacaktır. Eğer yarının dünyasında savaş olacaksa inanın bu bizim el uzatmadığımız, bugünün çocukları eliyle olacaktır. Yarının dünyasında yoksulluk olacaksa emin olun bu, gönlümüzü açmadığımız bugünün çocuklarının eliyle olacaktır. Geleceği bugünden inşa ederken sadece kendi çocuklarımızı değil, sokağımızın, mahallemizin, şehrimizin hatta dünyanın tüm çocuklarını hesaba katmak zorundayız. Çok geç olmadan bugünün çocukları daha büyümeden aydınlık bir geleceğinin inşası için çocuk yüreklerini şimdiden inşa ve imar etmeliyiz" diye konuştu.

"YETİM VE ÖKSÜZ ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKMAK İÇİN NE YAPTIK" DİYE SORMAK ÖNELİ

Emine Erdoğan, Somali'de ve Myanmar'da gördüklerini anlatarak, Afrika, Amerika ve Asya'da çok ağır şartlarda çalıştırılan, suça yönlendirilen ve istismar edilen çocukların olduğunu belirtti. 'Yetim ve öksüz çocuklara sahip çıkmak için ne yaptık' diye sormanın, 'Onlar istismar ediliyor' diye itiraz etmekten daha önemli olduğuna işaret eden Erdoğan, "Elbette ki, çocuklar geleceğimizdir fakat dikkatinizi çekiyorum sadece bizim çocuklarımız değil tüm çocuklar istikbalimizdir. Bizim çocuğumuz olsun ya da olmasın bizim istikbalimiz dünyanın tüm çocuklarıdır, dünyanın tüm çocuklarının elindedir" dedi.

Fatma Şahin de, "Dünyaya bakıyorsunuz, bir taraftan bir tüketim toplumu olmuş durumdayız, kişi başına düşen milli gelir bizim 10-20 katımız olan ülkeler var, bir taraftan da günlük 1 doların altında binlerce, milyonlarca kadeşimiz, çocuklarımız, kadınlarımız yaşamak zorunda. 5 yaşın altına gelmeden suya ulaşamadığı için ölen çocuklarımız var bu dünyada" diye konuştu.