BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekliye fatura işkencesi

Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Cahide Pamuk emekli maaşının fatura tarihinde sonra ödenmesini eleştirdi.

Abone ol

Emekli maaşlarının fatura ödeme tarihlerinden sonra ödenmesini değerlendiren Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Cahide Pamuk, “Fatura ödeme süreleri emekliler için uzatılarak, emeklilerin bütçesi rahatlatılmalıdır.” dedi.

Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Cahide Pamuk konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Ülkemizde emeklilerin birçoğu ekonomik yönden toplumun gelir düzeyi en düşük kesiminde yer almaktadır. Bu durumun en açık temsillerinden biri, malesef zihinlerimize kazınan uzun maaş kuyruklarındaki emekli görüntüsüdür. Yapılan çalışmalarla emekli maaşı kuyruklarının azaldığını görüyoruz, ancak yıllarca verdikleri emeğe rağmen geçim sıkıntısının yükü hala omuzlarındadır.

Dar gelirli emekliyi sıkıntıya düşüren bir durum da son ödeme tarihi gelen faturalardır. Yapılan son zamlarla birlikte elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturaları, ortalama 700 TL aylık geliri olan emeklinin bütçesinde oldukça hatırı sayılır bir yekün tutmaktadır.

Ayın belirli günlerinde maaş alan emekli, maaş döneminin hemen öncesine gelen fatura son ödeme tarihleri ile karşılaştığında, ucu ucuna denkleştirebildiği bütçesinde açık verdiğinden faturaları zamanında ödeyememekte ve gecikme faizleri dolayısıyla ekstra bir maliyetin altına girmektedir. Emeklinin baş etmek zorunda olduğu ekonomik gerçekler, ay sonuna doğru gittikçe zorlaşmakta ve emekli günü kurtararak ilerlemektedir.

Emekliler, fatura son ödeme tarihlerinin ay sonuna kadar uzatılması ile gecikme faizi ödemekten kurtarılmalıdır. Enerji, su, haberleşme alanında faaliyet gösteren kurumlar tarafından yapılacak düzenleme, maaş günü baskısını ortadan kaldıracak ve ekonomik açıdan emekliye rahatlık getirecektir.

Toplumsal açıdan da, cemiyete yıllarca hizmet etmiş olan emeklilere sağlanacak bu kolaylık, herkesin üzerinde birleşeceği takdire şayan bir hareket olacaktır.