BIST 8.825
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,96
HABER /  GÜNCEL

Emeklilik FERMAN istiyor

Yıpratıcı işte erken emeklilik hayal. Sadece bu değil. Emekli olmak artık çok ama çok zor.

Abone ol

Tempo Dergisi, yeniden TBMM’ye sevk edilmeye hazırlanan Sosyal Güvenlik yasa tasarısını masaya yatırdı ve eleştirileri ortaya koydu.

İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan’a göre, emekli aylığı artışında gelişme hızının tamamının dikkate alınması gerekiyor. Oysa şimdi, TÜFE dışında gelişme hızının sadece yüzde 25’i dikkate alınacak.

İŞTE AYRINTILARIYLA SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISI

Reform, ‘çalışan kadını’ cezalandırıyor

Yeni reformla, çalışan kadına dul aylığı yüzde 25 eksiltilerek verilecek. Bunun, toplumu tembelliğe yönlendireceği düşünülüyor. Çalışan, üreten bir kadına vefat eden kocasından dolayı alması gereken dul aylığının sadece yüzde 50’si ödenmektedir. Oysa çalışmayan veya kendi çalışması nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde yüzde 75'inin ödeneceği öngörülmektedir. Bu şekliyle reform, çalışan kadını cezalandırmaktadır.

Yıpratıcı işlerde çalışanlar erken emekli olamayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tamamladığı ve sosyal tarafların görüşlerine sunduğu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası taslağında, başta cezaevi çalışanları, sanatçılar, uçuş personeli, posta dağıtıcıları ve gazeteciler olmak üzere bazı mesleklerde çalışanların kazanılmış haklarına önemli bir darbe indiriliyor. Bu meslek gruplarında çalışanlar artık daha geç emekli olacaklar.

Emekli, destek primi ödeyerek çalışamayacak

İlk defa sigortalı olan kişilerden yaşlılık aylığı bağlananlar, bundan böyle sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışamayacak.

Evlenen malul çocuklarına aylık yok

Eğer sigortalıysanız ve evlenmiş bir malul çocuğuysanız, bakmakla yükümlü olan kişi listesinden çıkarılıyorsunuz.

Gurbetçi işçiler mağdur olacak

Yurtdışında çalışan gurbetçi işçiler emeklilik hakkına kavuşabiliyordu. Ancak yeni yasa tasarısına göre, sadece kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanabilecek. Taslakta, isteyen işçilerin emeklilik primlerini kendilerinin ödeyebilmeleri öngörülmüş. Yani, emeklilik primini işveren ödemeyecek, bunun yerine dileyen işçiler kendi emeklilik primlerini ödeyecekler.

Yatarak tedavilerde katılım payı şartı geliyor

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden her bir tedavi için asgari ücretin net tutarı kadar, yıllık bazda ise asgari ücretin iki katını geçmemek üzere katkı payı alınabilecek. Bu da sigortalıların mağduriyetleri sonucunu doğuracaktır.

İş görememezlik ödeneğinde işçinin kaybı yüzde 10

Bugüne kadar sigortalıların iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının doğum yapması halinde günlük kazancının üçte ikisi olarak verilen tutar, sigortalılar aleyhine değiştiriliyor. Yani iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, günlük kazancının beşte üçü olarak değiştiriliyor. Böylece sigortalı yüzde 10 kaybediyor.

Milletvekillerine temsil kıyağı yapılıyor. “Vekile var, asile yok!”

TBMM üyeliği sona eren milletvekillerinden, emeklilik için gerekli şartları taşımadığı için aylık bağlanamayanlara, sigortalı bir işte çalışmadıkları takdirde ayda 1.450 YTL temsil tazminatı ödenecek.

Bebeğin süt parası azalıyor

Halen yürürlükte olan mevzuata göre, SSK’lılara doğum nedeniyle emzirme yardımı (süt parası) olarak 50 YTL, memurlara ise 2500 gösterge rakamı karşılığı olarak 120.88 YTL doğum yardımı ödeneği verilmektedir. Bu oran doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin onda biri tutarında olacak. Yani 58 YTL. Tarım Bakanlığı, inek doğum yaptığında 80 YTL yardım yapıyor. Hatta bu rakam, iyi bir inekte 104 YTL’ye kadar çıkıyor. Fakat sosyal güvenlik reformu, kadına bunu çok görüyor ve doğum yapan kadına verilecek yardım 58 YTL’de kalıyor.

Bağ-Kur’lu emeklilerin destek primi artırılıyor!

Halen, Bağ-Kur’lularda destek primi olarak emekli aylığından yüzde 10 ve Bağ-Kur dışındaki emeklilerden de yaklaşık 68 YTL destek primi alınmakta. Oysa sosyal güvenlik reformu ile bu tutar yaklaşık 100 YTL’ye çıkarılıyor. Diğer bir deyişle Bağ-Kur’lu emeklilerin destek primi artırılıyor!

Kaynak: Tempo