BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.400,12
HABER /  GÜNCEL

El Kaide davasına devam

Gaziantep'te görülen El Kaide davasının bugünkü duruşmasında da bir sonuç çıkmadı.

Abone ol Gaziantep'te düzenlenen "Ufuk" operasyonu sonrası "El Kaide terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla haklarında dava açılan 8'i tutuklu, 24 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanıklar Ramazan Erkenov, Ahmet Yıldız, İrfan Polat, Aytaç Polat, Coşkun Ayyıldız, Ali Karapolat, Mehmet Çınar ve Yavuz Selim Çimen, tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.

Sanık avukatları, haklarında 16'şar yıl hapis cezası istenen müvekkillerin tahliyesini istedi. Tutuklu sanıklar Rus uyruklu Ramazan Erkenov, Mehmet Çınar, Aytaç Polat ve İrfan Polat'ın avukatı Selahattin Karahan, müvekkillerinin El Kaide terör örgütü ile hiçbir ilgisinin olmadığını ileri sürdü. Akrabalık bağı ile bir araya gelen sanıkların evlerinde ele geçirilen CD'lerde suç unsuru bulunmadığını savunan Karahan, zanlılardan Mehmet Çınar'ın dosyada ikametgâhı olmayan yerde gözaltına alınmış gibi gösterildiğini söyledi.
İrfan Polat'ın iletişim kayıtlarının örgütsel bir yanının bulunmadığını iddia eden Karahan, suçlamanın vahameti ön plana çıkartılarak, sanıklar hakkında iddianame hazırlandığını savundu.

Karahan, 4 sanığın tahliyesini talep etti

Sanıklar Ahmet Yıldız ve Yavuz Selim Çimen'in avukatı Halil Kılıç ise, teknik takibin dışında müvekkilleri hakkında somut bir delile ulaşılmadığını öne sürdü.

Kılıç, sanıkların üzerine atılan iddiaların sadece istihbari bilgilere dayandığını belirterek, şahısların mahkeme sonunda beraat edeceğini kaydetti.

Sanıklar Coşkun Ayyıldız ve Ali Karapolat'ın avukatı Taner Uzun da savunmasında müvekkillerinin suçsuz olduğunu ileri sürdü.

Tutuklu sanık Ayyıldız'ın dolmuş şoförü olduğunu ve operasyonda ölen Cebrail Kirazoğlu ile telefonda "Bir çuval Antep fıstığı" getirmesi konusunda konuşma yaptığını ifade eden Uzun, bu konuşma dışında şahsa istinat edilen somut bir delil bulunmadığını söyledi.

Sanık Ali Karapolat'ın turizm işiyle uğraştığından 48 defa yurt dışına çıktığını savunan Uzun, raslantı neticesi sanığın şüphelilerle yurt dışına çıktığını, bunun suç olmadığını anlattı.

Uzun, "İddia makamı suç istinatlarını ispatlamakla mükelleftir. Bu kişilerin suçsuz olduklarını biz mi ispatlayacağız. Coşkun Ayyıldız'ın evinde koruma amaçlı bir tabanca çıkmıştır. Bu silahın dışında şahıs hakkında suç teşkil edecek, somut bir delil yoktur. Kendisi astım-bronşit ve şeker hastasıdır. Tahliyesini talep ediyorum." diye konuştu.

Avukatların tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 24 Ocak 2008'de, El Kaide terör örgütüne yönelik düzenlediği operasyonda 4 örgüt üyesi öldürülmüştü.

Silahlı çatışmalarda polis memuru Ahmet Çondul (35) şehit olmuş, 6'sı polis memuru 7 kişi yaralanmıştı.