BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,01
HABER /  EKONOMİ

Ekonomi dünyasında gelişmeler

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince "Ben İş Bankasının yabancı ortağı olsam İMKB'den derhal yabancı borsaya alırım" dedi.

Abone ol

İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Türkiye'deki sermaye piyasalarının, belli bir düzeye çıkan firmalara yetersiz kaldığını belirterek, ''Ben İş Bankası'nın yabancı ortağı olsam, İMKB'den derhal yabancı borsaya alırım'' dedi.

Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından dernek binasında düzenlenen ''Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Beklentiler'' konulu toplantıda konuşan Özince, Türkiye'de bankacılık ve sermaye piyasasının uluslararası kurallara göre işlememesi nedeniyle tasarrufların, kredilerin hatta borsa işlemlerinin yurt dışına kaçtığını ifade etti. Özince, İstanbul'un finans merkezi olmasını, uluslararası kuralların yerleşmesine imkan sağlamak için istediklerini söyledi.

İş aleminin serbest piyasa kurallarının yerleşmesi konusunda ısrarcı olması gerektiğini belirten Özince, bu konuda takvim koyarak istekte bulunulması, örneğin '5 yıl içinde tahvil borsasının kurulduğunu görmek istiyoruz' denmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin ülke kredi notunun birçok şirketin borç almasına engel olduğunu, bu nedenle bazı şirketlerin merkezlerini, Londra gibi kentlere taşıdığını kaydeden Özince, ''Bunların hepsinin düzeltilmesi lazım. Bunların hepsi Türkiye Cumhuriyeti'nin yarın varlık sorunu haline gelebilir. İlla anarşi, terör değil. Türkiye, Ulusal kurtuluş savaşından çıktıktan sonra ilk olarak ekonomiyle uğraşmıştır. Bunlar çok önemli'' diye konuştu.

Özince, bankacılıktaki yabancı sermaye payıyla ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin sermaye beğenecek bir durumda olmadığını, bu sürecin denenip görüleceğini, sektöre, ciddi yatırımcıların 60 milyar dolar sermaye koyduğunu, bunun herkese imkan sağlayacağını söyledi.