BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.408,27
HABER /  GÜNCEL

Anız yangınları tehdit ediyor

Adana'da hava kirliliğine yol açan anız yangınları insan hayatını kötü etkileyen tehdit unsuru oldu.

Abone ol

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Hastürk, hava kirliliğine yol açan anız yangınlarının insan sağlığını tehdit ettiğini, risk grubundakilerin ölümlerine dahi yol açabilecek ciddi sorunlar yaratabileceğini belirtti.

Günün farklı saatlerinde hissedilen duman ve is kokusu ile mekanların içine sinebilen kül partiküllerinin vatandaşları tedirgin ettiğini belirten Hastürk, ''Bu yakma işlemi toprak verimini artırmadığı gibi organik elementlerin de yakılması sonucunda daha da azalttığı uzmanlarca da belirtilmektedir'' dedi.

Serap Hastürk ''Hava kirliliği özellikle çocuk ve yaşlılarda, solunum yolu ve kalp hastalarını etkileyen bir tehlikedir. Hava kirliliğine neden olan en önemli kirleticiler sülfür dioksit, nitrojen oksitler, karbon oksitler ile toz, duman, sis ve yağ asitleri partikülleridir. Anız gibi organik ürünlerin yanması sonucunda havaya bol miktarda karbon gazları, duman, kül, karbon partikülleri salınmaktadır." dedi

Özellikle solunan havanın içeriğindeki ani değişimler bu duyarlı insanların sağlık sorununda acil bozulmalara, hatta ani ölümlere neden olabilir. Bu hastaların acil servislere müracaatı artmakta, tekrar sağlıklarına kavuşmaları uzun sürmekte, bazen de mümkün olamamaktadır.''

Prof. Dr. Hastürk, sağlıklı bireylerin bile bu hava kirliliğinden etkilenebildiklerini ifade ederek, ''En basit şekli ile göz, burun, boğaz tahrişine bağlı yanma hissi, öksürük, göğüste yanma ve sıkışma ya da daralma hissi, baş ağrısı oluşabiliyor'' diye konuştu.