BIST 10.273
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.409,45
HABER /  POLİTİKA

Erdoğana Yüce Divanı gösterdi

CHP Gaziantep belediyesine ilişkin yolsuzluk iddialarında bulundu. Erdoğan'a da Yüce Divan'ı gösterdi.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, son günlerde yaşananların AK Partinin kurumsal olarak yolsuzluğa bulaştığını gösterdiğini ileri sürerek, ''Başbakan 'bu kervan yola girdi' diyor. Evet kervanları yolda ve deve yüküyle de götürüyorlar. Silivri'den, Gaziantep'ten, Almanya'dan kervanlar yola girmiştir. Kervanların buluşma noktası AKP'dir. Ama kervanların son durağı yüce divan olacaktır'' dedi.

Okay, partisinin Gaziantep Milletvekili Akif Ekici'yle birlikte TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Gaziantep Belediyesine ilişkin yolsuzluk iddialarında bulundu.

Gaziantep Belediyesine ilişkin iddialara karşın AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni eğitim-öğretim yılının açılışı töreni içine bu kente giderek partisinin belediye başkanına kurumsal destek verdiğini ifade eden Okay, ancak törende yaptığı konuşmanın bir ilçe kongresinde partilere hitap eder şekle dönüştüğünü savundu. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasındaki üslubu eleştiren Okay, son günlerde ard arda ortaya atılan AK Parti'yle ilgili yolsuzluk iddialarının Başbakan'ın hiddetli ve şiddetli bir tavır sergilemesine yol açtığını kaydetti. AK Parti'li diğer yöneticilerin iddialar karşısında sergiledikleri tavrı ise ''içine düştükleri hazin tablonun ezikliği'' olarak nitelendiren Okay, ''Bu tablo mahcubiyettir, bu tablo perişanlıktır. Türkiye'nin içinde bulunduğu siyaset, ticaret ve bürokrasi sarmalının, bu sarmaldaki siyasetçi ayağının hangi noktaya geldiği bir kez daha ortaya çıkmıştır'' diye konuştu.

''FISTIK ARAZİSİ TİCARET ALANI OLDU''

Okay, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin 30 yılı aşkın süredir Fıstık Araştırma Geliştirme Arazisi olarak tasdik edilen 120 bin metrekarelik araziyi imar değişikliği ticaret alanına dönüştürdüğünü ve bir iş adamına haksız kazanç olanağı tanıdığını ileri sürdü.

İş adamının 12 Şubatta aldığı araziyi 15 Şubatta yabancı bir firmaya sattığını anlatan Okay, ''Aşağı yukarı 72 saatte 72 trilyonluk vurgun yapıyor. AKP'li olmanın ayrıcalığından en iyi şekilde yararlanıyor'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Belediyelerin borç batağı içinde olduğunu, imar değişiklikleri olmadan bu borçların ödenemeyeceğini'' söylediğini ileri süren Okay, ''Belediye bu imar değişikliğinden ne elde etmiş. Şimdilik görülen o ki kar elde eden AKP'li iş adamı'' ifadesini kullandı.

Okay, belediyenin tüm kuralları yok farz ederek, tarım alanını ticaret alanına dönüştürdüğünü ve iş adamına haksız kazanç olanağı yarattığını ileri sürerek, bunun yolsuzluğun çok net bir göstergesi olduğunu söyledi.

''73 TRİLYONUN HESABINI SORACAĞIZ''

Okay, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin lise alanı olarak belirlenmiş 11 bin 332 metrekarelik bir alanı da imar değişikliği yoluyla bu nitelikten çıkardığını savunarak, bu alanın 2 bin 400 metrekaresinin yol değişikliği için 3 bin 354 metrekaresinin ticaret alanı için düzenlendiğini bildirdi.

Temel eğitim alanı olarak ayrılan bölümün ise bu kapsamda değerlendirilebilmesi için gerekli büyüklüğün altına düşürüldüğünü iddia eden Okay, ''Bunun arkasında da 700 milyarlık çek var. Belediyeye kesilen çek var. Başkalarına kesilen çek var mı, yok mu?'' dedi.

Okay, şöyle devam etti:

''AKP kurumsal olarak yolsuzluğa bulaşmıştır. Son günlerdeki asabiyetin tepkinin ardında bu yatmaktadır. Başbakan 'bu kervan yola girdi' diyor. Evet kervanları yolda ve deve yüküyle de götürüyorlar. Silivri'den, Gaziantep'ten, Almanya'dan kervanlar yola girmiştir. Kervanların buluşma noktası AKP'dir. Ama kervanların son durağı yüce divan olacaktır.''

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici de iki iddiaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Fıstık Araştırma Geliştirme Arazisi'nin hiç bir zorunluluk yokken ticaret arazisine dönüştürüldüğünü ifade eden Ekici, ''12 Şubat 2008 tarihinde Nuri Üysen isminde AKP'nin 2004 yılında belediye başkan adayı olmuş bir şahıs birileri tarafından yönlendirilerek bu araziye sahip oluyor. Bu arazi 3 gün içinde toparlanıyor 14 trilyon TL'ye'' dedi.

Ekici arazinin 15 Şubatta Üysen'in de ortağı olduğu yabancı bir firmaya 77 trilyon liraya satıldığını ve imar değişikliğine gidildiğini iddia etti. Ekici, konunun takibini yapacaklarını belirterek, 73 trilyonun hesabını soracağız kimin cebine gittiğinin takibini yapacağız'' diye konuştu.

''REKTÖR ATAMALARI ŞAŞIRTMADI''

CHP Grup Başkanvekili Okay, açıklamaların ardından bir soru üzerine, yolsuzluk iddialarını Meclis araştırma önergeleri ve suç duyurularıyla takip edeceklerini ve sorumluların ortaya çıkarılmasını sağlayacaklarını bildirdi.

Hakkı Süha Okay, rektör atamalarıyla ilgili bir soru üzerine de, atanan isimlerin kendilerini şaşırtmadığını söyledi. Okay, şöyle konuştu:

''Bu beklenen bir durumdur. Sayın Cumhurbaşkanı AKP'li kimliğini bir türlü terk edememiştir. AKP'nin bir kolu gibi davranmaktadır. Biz bunun böyle olacağını söylemiştik. Biz ve öteki anlayışı o kadar egemen ki, 'benden olmayanın hayat hakkı yoktur. Her yeri biz ele geçireceği; AKP'liler'... Şaşırdık diyemeyiz.''