BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.430,35
HABER /  GÜNCEL

Çocuklara kokulu silgi almayın!

Uzmanlar uyarıyor. Birçok kırtasiye malzemesi sağlığı tehdit ediyor.

Abone ol

Boya, oyun hamuru, kokulu silgi gibi piyasaya çeşitli şekillerde ucuz ve kalitesiz olarak sürülen birçok kırtasiye malzemesi öğrencilerin sağlığını tehdit ediyor.

Okulların açılmasıyla birlikte veliler alışverişe koşarken, uzmanlar çeşitli kimyasal madde katkılı bazı ürünlere dikkat çekiyor. Uzmanlar, özellikle hangi maddeden üretildiği belli olmayan ucuz ve kalitesiz kırtasiye malzemelerinin sağlık açısından risk içerebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kösecik, resim boyaları, kalem boyalar, oyun hamurları gibi kırtasiye ürünlerinde, ucuz olması nedeniyle kanserojen etki yaptığı bilinen bir çeşit kumaş boyası olan azor boya maddelerinin kullanıldığını söyledi.

Ucuz olması nedeniyle bu maddelerin kullanıldığı kırtasiye ürünlerinin sağlık açısından risk içerdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kösecik; "Özellikle okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocukların kullandıkları kırtasiye malzemelerini kontrolsüzce ağızlarına götürebildiklerini veya kullandıktan sonra ellerini ağızlarına veya gözlerine sürebildiklerini görüyoruz. Kırtasiye malzemesi alınırken mutlaka TSE damgalı ve yaş grubuna uygun ürünlerin tercih edilmesi gerekir." dedi.

Kırtasiye ürünlerinde tüketimi artırmak için çocuk ve gençleri cezbeden birbirinden renkli ve kokulu ürünlerin üretiminin son yıllarda giderek arttığını, bunun da sağlık açısından tehlikeli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Kösecik, uyarılarını şöyle sürdürdü: "Kokulu silgi gibi kırtasiye ürünlerinin sağlık açısından zararlı olduğunu, kokulu kırtasiye ürünlerinin ester yapılı olduklarını, yani bu ürünlere koku vermek için alkol ve asitlerin bileşimlerinin kullanıldığını velilerimiz unutmamalı. Bu ürünlerin kokuları, öncelikle solunum yollarına ve akciğerlere zarar vermektedir. Aynı şeyi parfüm için de söyleyebiliriz. Bugün hiç kimse bu ürünlerin yararlı olduğunu iddia edemez.''

Doç. Dr. Mustafa Kösecik, kokulu kırtasiye ürünlerinin çocuklarda koklamaya dayalı bağımlılıkları pekiştirebileceğine dikkat çekti.