BIST 10.135
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.455,18
HABER /  GÜNCEL

Ekonomi elden gidiyor

Büyüme oranları küçük çıktı. Piyasalar şaşkın. ASO Başkanı sene sonu yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.

Abone ol

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yılın 2. ikinci çeyreğinde yüzde 1,9 olarak gerçekleşen büyümenin ''son derece küçük'' olduğunu, Türkiye'nin sürekli her yıl yüzde 7'nin üzerinde büyümesi gerektiğini belirtirken, Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz da ''yüzde 7'nin altındaki her büyüme kötü büyümedir'' dedi.

A.A muhabirinin büyümeye ilişkin sorularını yanıtlayan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, yüzde 1,9'luk büyümenin yetersizliğine işaret ederek, bunun 200 kilometre hızla gitmek istenilen bir yolda, koşullar nedeniyle 20 kilometreyle gitmeye benzediğini söyledi. Özdebir, ''O zaman niye 200 kilometre hızla gidebilen araba alalım'' diye sordu. Asıl felaketin yatırım mallarındaki eksi büyüme olduğuna vurgu yapan Özdebir, şunları kaydetti:

''Bu demektir ki bu dönemde artık yatırımlar da durdu. Yatırımlar durursa biz işsizlere nasıl iş vereceğiz? Bu kadar insanın karnını nasıl doyuracağız ve ekonomiyi nasıl çevireceğiz? Bütçenin 4 milyar YTL fazla verdiği açıklandı. Bütçenin fazla vermesi çok güzel bir şey. Mutlaka bunun bize getirisi var. Ama 4 değil de 3 veya 2 milyar YTL fazla vermesinin bizim için getirisi olmaz mıydı? Piyasaların biraz daha canlanması için ne yapılması lazım ona bakılmalı. Birçok firmanın bu senenin sonunu getiremeyeceğinden şüphe etmeye başladım. Ekonomi elden gidiyor, sanayimiz elden gidiyor, firmalar elden gidiyor.''

ATB BAŞKANI YAVUZ

ATB Başkanı Faik Yavuz da dünyada global bir daralma olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin üyesi olmayı hedeflediği AB ülkelerinin seviyesine yaklaşabilmesi için yaklaşık 10 yıl daha en az yılda yüzde 7 büyümesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin iki yıldan bu yana gerçek gündemine kavuşamadığını ifade eden Yavuz, ekonominin birinci gündem haline getirilmesi gerektiğini kaydetti. ''Yüzde 7'nin altındaki her büyüme kötü büyümedir'' diyen Yavuz, dünyadaki diğer ülkelerin düşük büyümelerle yetinebileceğini ancak, Türkiye'nin bunu kabul edemeyeceğini bildirdi. Yavuz, ekonominin düzeltilmesi için gerekenlerin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.