BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,17
ALTIN 2.476,66
HABER /  GÜNCEL

Eker'den et ithalatı açıklaması

Tarım Bakanı Mehdi Eker, bugün iptal edilen ihaleyle ilgili olarak yeni ihale sürecinin başlatılacağını söyledi.

Abone ol

Atatürk Orman Çiftliği'nin 85. kuruluş yıl dönümü nedeniyle AOÇ Müzesi'nde gerçekleştirilen kutlamaya katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, buradan ayrılışı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin canlı kasaplık sığır ithali ihalelerinin iptal edilmesiyle ilgili değerlendirmede bulunmasını istemesi üzerine Bakan Eker, bugün gerçekleştirilen ihaleye bir firmanın katıldığını hatırlatarak, tam rekabet koşullarının oluşmaması nedeniyle ihalelerin iptal edildiğini hatırlattı.

Ancak ihalelerle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Eker, ''Büyük bir ihtimalle bu akşam ya da yarın tekrar ihaleye çıkılacak. Tabii dünyadaki şartları biz biliyoruz. Onları da dikkat alacak şekilde yeniden ihaleye çıkıyoruz'' dedi.

''YENİ YAPILACAK İHALELERDE SÜRE DE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK''

Bir başka gazetecinin kasaplık canlı hayvanların teslimat sürelerinin kısalığı konusunda şikayetlerin bulunduğunu hatırlatması üzerinde de Bakan Eker, söz konusu ihalelerde rekabet koşullarının oluşmamasında belki bu sürenin kısalığının da etkili olduğunu belirterek, yeni yapılacak ihalelerde sürenin de göz önünde bulundurulacağını bildirdi. Eker, ''Ona göre, makul, uygun bir zamanla, yarın bu ihaleye tekrar çıkılacak'' dedi.

''Yeni yapılacak ihalelerde de rekabet koşulları yeniden oluşmazsa doğrudan alım gibi bir şey söz konusu olabilir mi'' diye sorulması üzerinde de Bakan Eker, şunları kaydetti:

''Eğer olmazsa tabii ki yani. Bu son ihalede en az 15 firma benim bildiğim davet edildi. Bir de onlar açık bir şekilde ilan edildi. Bütün yurtiçi yurtdışı firmalar bunu biliyordu. Eğer olmazsa bu defa da şekillenmezse o zaman bunun başka usulleri var. O usullere başvururuz. Ama her halükarda tabii Et Balık Kurumu'nun etle ilgili düzenleme görevi, piyasa düzenleme görevi devam edecek. Bu sürdürülecek. Hem tüketicimiz hem üreticimiz açısından inşallah hayırlı bir şekilde sonuçlanacak.''

''ET FİYATLARINI SPEKÜLE EDENLER BULUNUYOR''

26 Nisan tarihinden bu yana geçen 10 günlük sürede tüketicilerin marketlerden yaptıkları et tüketiminde yüzde 25 civarında artış, özellikle kuşbaşı ve kıyma fiyatlarında ise yaklaşık yüzde 20 civarında düşme görüldüğünü anlatan Eker, Türkiye'de et konusunda bir materyal noksanlığının bulunmadığını, yeterli hayvan sayısının mevcut olduğunu belirterek, ancak et fiyatlarını speküle edenlerin bulunduğunu anlattı. Eker, ithalat kararının fiyatlar üzerinde tüketici açısından olumlu bir etki yarattığını ve ithalatta önceliklerinin kasaplık canlı hayvan olduğunu bildirdi.

AOÇ'NİN 85. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLAMASI

Bu arada AOÇ'nin 85. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen kutlamaya, Meclis çalışmalarının uzaması nedeniyle Bakan Eker'in geç katılması üzerine, Müze ve Sergi Salonu ile Atatürk'ün fotoğraflarının yer aldığı Hanri Benazus Fotoğraf Sergisinin açılışları, AOÇ Genel Müdürü Ömer Bülent Arslan tarafından gerçekleştirildi.

Bakan Eker, gecikmeli olarak katıldığı kutlama töreninde resim sergisini gezdi ve AOÇ'nin çalışmalar hakkında bilgi aldı.