BIST 10.172
DOLAR 32,23
EURO 35,13
ALTIN 2.472,14
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'ye göre AK Parti'ye yol gözüktü

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, yasal değişikliklerle devletin çok önemli kurumların siyasallaştırıldığını iddia etti.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 26. maddesine bağlı Geçici 19. Madde 71 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi. Görüşmelerde konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti'yi Anayasa Mahkemesi ve HSYK'yı siyasallaştırmakla suçladı. Bal'a göre bu kanun maddelerin anayasallaşması halinde iki kurumunda AK Parti yandaşı olaca!..

Genel Kurulda, teklifin Anayasaya Geçici 19. madde eklenmesine ilişkin düzenleme üzerindeki oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.

Birinci turda, teklifin Geçici 19. maddesine ilişkin gizli oylamaya 409 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 71 ret oyu kullanılmış; 1 oy boş çıkmış, 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 19. madde, teklifle Anayasa Mahkemesinin 11'den 17'ye çıkarılan üye yapısına ilişkin hükümleri içeriyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte ''asıl üye'' sıfatını kazanacak. Geçici maddede, Anayasa Mahkemesinin yeni üyelerinin seçimine ilişkin esaslar da belirleniyor.

REFORM DEĞİL DEFORME EDİLİYOR

Verilen önergeler üzerinde konuşan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerin sonuna yaklaşıldığını belirterek, getirilenin ''reform değil mevcut olanı deforme'' olduğunu öne sürdü. Bal, Türk adalet sisteminin tüm mahkemeleriyla büyük bir reforma ihtiyacı olduğunu söyledi. İşte Bal'ın genel kuruldaki konuşmasından bazı satır başları;

Bu reform, elbetteki evrensel değerlerle örtüşmeli. Bu reform elbetteki yıllarca mahkemelerin peşinden koşan ve mahkemelerde seni süründürürüm bedduasına neden olan Türk yargısına hizmet edecek bir reform olmalıdır. Bu reform insanlarımızın yargı önüne gittiğinde oraya güvenli bir liman olarak göreyeceği bir reform olmalı. Bu reform adil ve makul bir yargılamayı gerçekleştirebilmeli. Ancak sizin getirdiğiniz reform değildir, sizin getirdiğiniz mevcudu deforme etme çabasıdır.

Şimdi size rakamlar çorbası okuyacağım, lütfen dinleyiniz. Bu rakamlar dünyanın hiçbir Anayasa'sında yoktur. Bakınız çorbanın şekline! Anayasa Mahkemesi'ne seçilecek üyeler, Sayıştay'dan, barodan, Danıştay'dan, Yargıtay'dan, adli ve idari yargıdan toplam 30 gün için sınırlıdır. Acele var burada telaş var.

KURUMLAR YANDAŞ HALE GETİRİLİYOR

Değerli arkadaşlarım buradaki tüm rakamlar birşeyi ifade ediyor. Bütün bu rakamlar kılı kırk yararak ve kırk kapıya kırk kilit vurarak, AKP bir hedefe yönelmiş durumdadır. O hedefte Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu eğer bu kanun anayasalaşırsa 30. gün kapısındaki Anayasa Mahkemesi ibaresini kaldırıp AKP'nin yandaş yargı kurumu olarak ilan etmek üzere ya da HSYK'nın tabelasını kaldırıp AKP'nin yandaş kurumu olarak ilan edilmesi gerekmektedir.

"KANI KANLA YIKAMAKTASINIZ"

Gidicisiniz. Giderayak hukukun üstünlüğünü ihlal ediyorsunuz, üstünlerin hukukunu getiriyorsunuz. Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili biz de eleştirilerde bulunduk, ancak siz kanı kanla yıkamaktasınız. Demokrasiye yeni kanayan yaralar açıyorsunuz. Eğer bugün anayasa değişikliğini geçirirseniz tarih sizi silecektir. Millet de sizi gönlünden silecektir