BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Edirne ve Basra birbirine bağlanıyor

Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bakanlar düzeyindeki ilk toplantısı Çırağan Sarayı'nda başladı.

Abone ol

Toplantı, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun daveti üzerine Bağdat'ta 19 Ağustos'ta düzenlenen saldırılarda ölenler için bir dakikalık saygı duruşu ve fatiha okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla başladı.

Davutoğlu konuşmasının başında Irak heyetinin Ramazan ayınıı ve yaklaşan Ramazan bayramlarını tebrik etti. "Bugün Türkiye ve Irak ilişkilerinde ve bölgemizde tarihi bir gün. Yepyeni bir ortaklık modelini hayata geçiriyoruz." diyen Bakan Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Temmuz ziyaretinde kararı alınan Türkiye Irak Yüksek Düzeyli İstişare Konsey bakanlar düzeyindeki ilk toplantısını gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

Davutoğlu, "Bu, iki ülke arasındaki ilişkiler için tarihi bir dönüm noktasıdır. Çünkü Türkiye ve Irak tarih boyunca iç içe yaşamış, hep birlikte ortak kader paylaşmış iki ülkedir. Türkiye ve Irak halkı tarihin her döneminde güvenliklerini, ekonomilerini, geleceklerini birlikte yaşamışlar, birlikte planlamışlardır." diye konuştu.

Bu ortak kader bilinciyle şimdi de iki hükümet üyeleri olarak, Türkiye ve Irak'ın geleceğini bir model ortaklık çerçevesinde birlikte planlamaya karar verdiklerini aktaran Davutoğlu, "Bu ikili ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olduğu gibi bölgemizde de yepyeni bir model ortaklık anlayışının ilk örneğini oluşturmaktadır." diye vurguladı. Böylece ilk defa iki ülkenin değişik alanlardaki bakanları bir araya gelerek ortak projeleri hayata geçireceklerinin altını çizen Ahmet Davutoğlu, konseyde dışişleri, içişleri, dış ticaret, bayındırlık, enerji, sağlık, tarım, su ve çevre bakanlarının yer aldığını kaydetti. Davutoğlu, "Yani iki ülken ekonomisini tümünü kuşatan bir topluluk ile karşı karşıyayız." dedi.

HEDEF, TAM VE GERÇEK ENTEGRASYONUN SAĞLANMASI

Hedeflerinin, ülkeler arasında tam ve gerçek anlamda en kapsamlı bir şekilde ekonomik entegrasyonun sağlanması olduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, "Bundan sonra geliştireceğimiz projelerle Basra ile Edirne birbirine bağlanacaktır. Bağdat ile İstanbul'un kaderleri ortak olacaktır. Sınır boylarımızda sınır bölgelerimizde iki kardeş halk geleceklerini birlikte şekillendireceklerdir." şeklinde konuştu.

Davutoğlu ardından sözlerine şöyle devam etti: "Bu o kadar büyük ve önemli bir projedir ki gerçekleşmesi halinde asırlardır bir arada yaşayan insanlar, tekrar bir ekonomik havzada bir araya geleceklerdir. İmkanlarımız ve potansiyellerimiz birlikte çok güçlü bir ekonomik bölge oluşturulması için hayata geçirilecektir."

Bugünkü toplantıda çok spesifik konuları birlikte ele alacaklarını dile getiren Davutoğlu, Ekim ayındaki toplantıya en hazırlıklı bir şekilde gitmeyi planladıklarını aktardı. Bakan Davutoğlu, "Böylece başta güvenlik, ekonomi, ticaret, tarım sağlık gibi alanlar olmak üzere her alanda bugün alacağımız kararlar ve hazırlayacağımız ve Ekim'de başbakanlarımıza sunacağımız projelerle aslında iki ülkenin ortak geleceğini planlamanın yanı sıra çok sağlam bir altyapının üzerinde gelecek nesillere yepyeni bir ortaklık modeli anlayışını aktarmış olacağız. Ekim ayındaki toplantının başarılı geçmesi bölgemize de en güçlü işareti verecektir. İki halk arasındaki ortak kader bilinci güçlenecektir." dedi.

"IRAK TÜRKİYE'YE HİÇBİR ZAMAN IRAK OLMAMIŞTIR"

Irak'ın Türkiye için "herhangi bir komşu ve dost ülke" olmadığını söyleyen Davutoğlu, "İstikrarı bizim istikrarımız olan refahı bizim refahımız olan güvenliği bizim güvenliğimiz olan kardeş bir ülkedir. Irakta bir sıkıntı varsa Türkiye'nin bu sıkıntıdan uzak kalması mümkün değildir." ifadelerini kullandı. Bakan Davutoğlu, "Çok kullandığımız bir tabirle, Irak Türkiye'ye hiçbir zaman Irak olmamıştır. Bağdat bizim için İstanbul kadar aziz ve önemli bir ortak şehrimizdir. Sizin için de İstanbul'un aynı önemi taşıdığını biliyoruz."diye ekledi.

Davutoğlu, Irak'ta yaklaşan seçimlerin Irak halkına daha güçlü bir siyasi istikrar getirmesini ve seçimlerin önemli bir dönüm noktası olmasını dilediklerini belirtti.

Davutoğlu, Irak ve Türkiye arasındaki ortaklık anlayışının bölgeye yayılmasına büyük önem verdiklerini de kaydetti. Bakan Davutoğlu, "Türkiye ve Irak arasında başlayan bu sürecin bölgeye yayılması durumunda Ortadoğu bölgesinin krizlerin, çatışmaların, bunalımları bölgesi olmaktan çıkacak, ortak ekonomik havzaların, ortak ekonomik çıkarların, ortak siyasi diyalog mekanizmalarının hayata geçtiği, tarihte hak ettiği o medeniyeti tekrar hayata geçirebilecek bir havza olacaktır. Ortadoğu bölgesini birlikte inşa etme sorumluluğu ile tekrar karşı karşıyayız." diye kaydetti.

Bu minvalde Suriye ile benzer bir anlaşma imzaladıklarını kaydeden Davutoğlu, Irak ve Suriye arasında son zamanlarda yaşanan sorunlara da değindi. Davutoğlu, "Sorunlar aile içinde çözülebilir." diyerek, iki ülkenin dışişleri bakanlarının yanı sıra Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da katılımıyla bugün bir toplantı gerçekleştireceklerini hatırlattı.