BIST 9.692
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.422,37
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

EBA ikinci versiyon öğretmenlere duyuru

MEB Eğitim Bilişim Ağı-EBA'nın ikinci versiyonu tanıtıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, EBA ikinci versiyona öğretmenlerin içerik üreteceğini açıkladı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ”EBA'nın özellikle ikinci versiyonuyla etkileşimli bir alan oluşturduk. öğretmenlerimize eğitimlerimizde, sadece bunu nasıl kullanacaklarını anlatmıyoruz. Aynı zamanda üretici olarak da buraya nasıl katkıda bulunabileceklerini gösteriyoruz. Öğretmenler EBA’ya içerik üretecek” dedi.

Avcı, Sabancı Öğretmenevi'nde düzenlenen Yeni Eğitim Bilişim Ağı (EBA) tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, projenin daha önce bir deneme olarak başladığını belirterek, bunun ikinci versiyon olduğunu söyledi.

Bu kapsamda projenin başlangıç girişinin 212 bin olduğunu, şu an bu rakamın 8 milyona ulaştığını anlatan Avcı, projeyle ilgili rakamların her an değiştiğini dile getirdi.

nabi avcı

Bakan Avcı, EBA'nın özellikle ikinci versiyonuyla etkileşimli bir alan oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Biz öğretmenlerimize eğitimlerimizde, sadece bunu nasıl kullanacaklarını anlatmıyoruz. Aynı zamanda üretici olarak da buraya nasıl katkıda bulunabileceklerini gösteriyoruz. Öğretmenlerimiz önce buna amatörce başladı. EBA'ya girdiler, oradaki malzemeyi gördüler, 'bunu biz de yapabiliriz' diye düşündü birçok öğretmenimiz ve kendi derslerinden amatör kameralarla birtakım üretimler yaptılar. Sonra buraya yüklediler. Biz öğretmenlerimizdeki bu merakı, potansiyeli görünce dedik ki 'biz o zaman öğretmenlerimize daha profesyonel imkanlar hazırlayalım'. Bu amaçla Türkiye genelinde 12 merkezde, 13 stüdyo kuruyoruz. Öğretmenlerimizin profesyonel koşullarda üretim yapabilecekleri yerler hazırlıyoruz. Sadece altyapıyı da sunmuyoruz, buralarda içerik üretme tekniklerine dair eğitimler de veriyoruz. Buradan olağanüstü bir patlama bekliyoruz."

EBA KIŞKIRTICI BİR PROJE

Nabi Avcı, geçen hafta KKTC Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst'ün yaptığı ziyarette KKTC'ye de bir stüdyo açmalarını istediğini anlatarak, "Dolayısıyla 13 merkezde 14 stüdyo açacağız. Nitekim iki ay önce de Mersin'de bini aşkın öğretmenimize bu tür eğitim de verdik. Dolayısıyla bu çok kışkırtıcı bir proje. Öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi yeni üretimler ve icatlar çıkarmaya kışkırtan bir proje. Biz de tam da öyle olmasını istiyoruz. Öyle olması için de iyi bir platform oluşturduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

Türklerin yaptığı güzel işleri söylemekte, tadını çıkarmakta biraz tutuk davrandığını dile getiren Avcı, şöyle devam etti:

"Oysa çok önemli, çok değerli işler de yapıyoruz. EBA bunlardan biri. Bu, bizim milletçe gerçekleştirdiğimiz bir proje. Bu, dünyanın en büyük eğitim portalı. Dünyada ikinci değil, birinci portal. İçerik olarak öyle bir katsayıyla genişliyor ki inşallah kimse de buna yetişemeyecek. Bununla ilgili yurtdışından talepler gelmeye şimdiden başladı. Dolayısıyla biz aynı zamanda bu projenin devamında bir içerik ihracatçısı da olacağız. Önü çok açık bir proje. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin çok yararına olacak bir proje."

MEB'E KARALAMA

Projeyi bugüne kadar yeterince tanıtamadıklarını gördükleri için bu toplantıyı düzenlediklerini dile getiren Avcı, "Bir de açıkça konuşmak gerekirse ki gerekir, Milli Eğitim Bakanlığı'na yönelik olarak özellikle dershanelerin dönüşüm sürecine başladığımızdan beri çok sistematik bir dezenformasyon ve karalama kampanyası yürütülüyor" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, her yaptıkları yenilik ve düzenlemenin klişe cümlelerle eleştirildiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eleştirilmiyor, daha doğrusu karalanmak isteniyor. Özellikle son 15 günden beri yardımcı ders kitapları piyasasına vurduğumuz darbe nedeniyle, daha doğrusu bandrolsüz piyasayı sömüren, bandrolsüz yayınlar yayınlayan bir tezgaha, EBA üzerinden ciddi bir darbe vurduğumuz için 'Fatih Projesi çöktü' türünden haberler çoğaldı. Nasıl bir ilişki var. Şöyle bir ilişki var. Biz aslında dershanelerin dönüşüm sürecinde okul müfredatında yaptığımız düzenlemelerle, öğrencilerin okul dışı olan kurumlara ihtiyacını, sanal ihtiyacını ortadan kaldırmak için tedbirlerimizi aldık. Sınavlarımızı okul merkezli hale getirdi. Sınavlarda sorulan bütün sorular artık dershanede öğrenilmiş ancak ve dershanede öğrenilebilecek tekniklerle çözülebilir nitelikte sorular olmaktan çıkartıldı ve okula giden, dersini izleyen, sınıftakini bilen öğrencinin yapabileceği sorulara doğru evrildi. Bu tabii yardımcı ders kitaplarına olan ihtiyacı da ortadan kaldırdı. Çünkü yardımcı ders kitabı dediğimiz o düzen de dershane düzeninin bir parçasıydı."

nabi avcı

EBA TEZGAHI BOZDU

Bakan Avcı, buna rağmen okul dışından birtakım destek almak isteyenler için iki büyük proje başlattıklarını belirterek, "Biri okullarda verdiğimiz ücretsiz takviye kursları. Okullarımızın yüzde 95'inde her öğrenciye, her dersten takviye kursu açtık. Geçen yıl ilk uygulama olarak başladığımızda 2 milyon 600 bin öğrenci ders aldı. 112 binöğretmen de ders verdi" dedi.

Bu yıl da takviye kursları için 4 milyon 300 bin öğrencinin başvurduğunu belirten Avcı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sadece matematik, fizik, kimya dersi değil, kültür, sanat, beden eğitim derslerinde de 10 öğrenci bir araya geldiği zaman ücretsiz olarak biz bu kursları açıyoruz. Dolayısıyla bir de EBA'da her türlü yardımcı eğitim materyali fazlasıyla var. Bütün bunlar tabii birilerinin ciddi manada tezgahını bozdu. O yüzden Milli Eğitim Bakanlığı'na yönelik sistematik bir kampanya yürüyor. Dezenformasyon, karalamaların arkasında bu var. "

Bakan Avcı, konuşmasının sonunda şair Turgut Uyar'ın ‘Sibernetik’ şiirinden dizeler okudu.