BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.291,56
HABER /  GÜNCEL

Vietnam Türkiye’yi kendisine rol model seçti

Gemi geri dönüşüm sektörüne girme kararı alan Vietnam, kendisine rol model olarak Türkiye’yi seçti.

Abone ol

Vietnam Denizcilik Bakanlığının görevlendirdiği teknik heyet, modernleşme, işçi sağlığı ve çevrenin korunması konularında dünyada lider konumunda olan Türk gemi geri dönüşüm tesislerini yerinde incelemek üzere Türkiye’ye geldi.

Vietnam Denizcilik Bakanlığı Temsilcisi Do DucTien başkanlığında 12 kişiden oluşan Vietnam heyeti, İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren gemi geri dönüşüm tesislerinde incelemelerde bulundu. Tesislerin işleyiş ve uygulamalarını yerinde görmek, incelemek, bilgi almak ve edindikleri bilgileri Vietnam Denizcilik Bakanlığı’na bir rapor halinde sunmak üzere Aliağa’ya gelen heyet ilk ziyaretini Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ne (GEMİSANDER) yaptı.

“EKMEĞİNİ PAYLAŞMAK BİZ TÜRKLERİN FITRATINA VAR”

Vietnam heyetini GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek ve Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri karşıladı. Heyeti, GEMİSANDER toplantı salonunda kabul eden Başkan Adem Şimşek, buradaki görevinin yanı sıra Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nin de (ISRA) Başkanı olduğunu belirterek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hiçbir zaman ‘rekabet ortamı oluşmasın’ gibi bir düşünceye kapılmadıklarını ifade eden Şimşek, “Gemi geri dönüşüm sektöründe ülkemizin en güvenilir ve rol model ülke olarak görülmesi bizim için gurur kaynağıdır. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun, bizden yardım almak isteyen tüm ülkelere kapımız açıktır. Bizim ‘aman ekmeğimize ortakçı çıkmasın’ gibi bir düşüncemiz olamaz. Çünkü ekmeğini bölüşmek biz Türklerin fıtratında vardır.

Kaldı ki ISRA Başkanı olmamın da şahsıma yüklediği bir misyon var” diyerek, Vietnam heyetine gerekli yönlendirmeleri ve her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Vietnam heyetinin sorularını da yanıtlayan Adem Şimşek, sektörünün ne kadar hassas olduğunu, büyük sorumluluk gerektirdiğini ve asla hata kabul etmediğinin altını çizdi.

BİLGİLENDİRME SUNUMU YAPILDI

Heyete barkovizyon eşliğinde bir sunum yapan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, gemi geri dönüşüm tesislerinin sahip olduğu çevre yatırımları başta olmak üzere; ekonomik ömrünü tamamladıktan Türkiye’ye söküm için getirilen bir geminin tabii olduğu yasal denetimleri, fiziki söküm sürecini, yine bu süreçte hangi resmi prosedürlerin uygulandığını, geri dönüşümü mümkün olmayan çeşitli maddelerin nerelerde ne şekilde bertaraf edildiğini, söküm sırasında çevre ve insan sağlığına karşı olası olumsuzluklara nasıl müdahale edildiğini görsel örnekleriyle anlattı. Daha sonra tesisleri gezen ve yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Vietnam heyeti, tesis yetkililerinden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı.

“TÜRKİYE ROL MODELİMİZ OLACAK”

Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vietnam Denizcilik Bakanlığı Temsilcisi Do DucTien, “Aliağa’ya gemi söküm faaliyetlerini izlemek için geldik. Önümüzdeki yıllarda kendi ülkemizde kullanabileceğimizi düşündüğümüz yöntemler hakkında bilgiler edindik. Buradaki tecrübelerden faydalanmak bizim için çok önem arz etmektedir.

Buradaki tesislerin çok iyi tesisler olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda dünya lideri konumunda olduğunu bildiğimiz için ilk olarak Aliağa’daki tesisleri ziyaret etmek istedik.Sektör hakkında en iyi tecrübeleri ve en iyi izlenimleri buradan alabileceğimizi biliyorduk. Burada edindiğimiz tecrübeleri de kendi ülkemizde uygulayabileceğimizden eminim” diyerek, Türkiye’nin kendilerine rol model olacağını söyledi.

TÜM DÜNYA BİZİ ÖRNEK ALIYOR

Vietnam heyetini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın nezdinde ağırladıklarını belirten Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Sorumlusu Kaptan Ersin Çeviker de Türk Gemi Geri Dönüşüm Sanayicilerinin sektörde tüm dünyaya örnek olmaya devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Sektörde tecrübelerimizden faydalanmak isteyen ülkeler sürekli olarak tesislerimize ziyarette bulunuyorlar. Bu kapsamda son olarak Vietnam heyeti tesislerimizi ziyaret etti. Vietnam heyetinin ziyaret amacı; kendi ülkelerinde bulunmak istedikleri gemi geri dönüşüm faaliyetlerini çevre ve işçi sağlığına duyarlı olarak yapmak. Gemi geri dönüşüm bölgemiz de bu duyarlılığa sahip dünyanın en önde gelen tesislerine sahip olduğu için ilk olarak bizim tecrübelerimizden faydalanmak istediler. Bizde hiçbir şekilde rakip gözetmeksizin, dünya hepimizin dünyası olduğunu düşünerek, bilgi ve tecrübelerimizi Vietnam heyeti ile paylaştık. 21 Ekim Çarşamba günü de Bangladeş heyeti tesislerimizde olacak. Ulaştırma Bakanlığımız tarafından planlanan bu ziyaretlerde ziyaretçi ülke heyetlerine bu işin çevre ve işçi sağlığına duyarlı bir şekilde nasıl yapılacağına dair uygulamalarımızı anlatıyoruz. Şuanda gemi söküm işi yapan ülkeler arasında Türkiye rol model bir ülke konumundadır. Çünkü uygulamalarıyla ve her geçen gün artan tedbirleri ile tüm dünya tarafından örnek alınıyoruz.”