BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.413,31
HABER /  DÜNYA

Dünya FED kararlarına kilitlendi

Dünya, ABD Merkez Bankası’nın bugün alacağı kararlara kilitlendi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, alınacak kararların borsa, al...

Abone ol

Dünya, ABD Merkez Bankası’nın bugün alacağı kararlara kilitlendi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, alınacak kararların borsa, altın ve dolara olası etkilerini değerlendirdi.
Dünya piyasaları, ABD Merkez Bankası’nın (FED), kredileri artırmak, istihdam piyasasını canlandırmak amacıyla başlattığı parasal genişlemenin üçüncü turuyla ilgili kararına kilitlendi. ABD Merkez Bankası (Fed) varlık alımıyla ilgili kritik kararını bugün açıklayacak. Fed’in alabileceği kararların altın ve dolara etkilerinin neler olabileceğini Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş değerlendirdi.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Memiş, İHA’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Dünya piyasaları ekonomik krizde beşinci yılına girdi ve bu beş yılda maalesef mesafe kaydedilemedi. Avrupa ülkeleri de bu krizin içinde yer aldı. Krizin etkisiyle birçok ülkede sokaklarda sert gösteriler oldu, istifa eden başbakanlar gördük. Bu kaos ve belirsizlik ortamından Türkiye fazla etkilenmedi, hatta kredi notlarını art arda yükseltti. Fakat Borsa 90 binlere kadar yükselmişken Gezi olayları, Suriye’ye müdahale ihtimali ve Fed kararıyla ilgili endişeler borsayı 64 binlere kadar düşürdü, doları da 2.080 kadar yükseltti. Bugün Borsa yurtdışına bağlı olarak 74 bin seviyesinde, dolar 2.005 TL, altın ise 84 TL. Bu akşam Fed kararında tahvil alım programları 15-20 milyar dolarla başlarsa doların değerleneceği altın fiyatlarının düşeceği bir döneme gireriz. Eğer Fed bu kararını Aralık ayına ertelerse durum tam tersi olacak. Fakat ne olursa olsun Dolar/TL kurunda artık 2 TL seviyesinden aşağı bir seviyeyi göreceğimizi sanmıyorum. Altın ise iki hafta önce Suriye’ye müdahale riskinden dolayı 95 TL’ye yükselmişti fakat ABD ve Rusya’nın anlaşması fiyatı 84 TL’ye kadar düşürdü. Bu akşamki kararla birlikte tahvil alım programı başlarsa altın fiyatlarında tekrar iki ay önceki gibi 74 TL fiyatlarına kadar düşüşleri görürüz. Vatandaşlar bu akşamki toplantı sonrasında karar verirlerse zarar etmemiş olurlar".
Memiş, "Fed’in bu akşam alacağı karaların Türkiye ekonomisinde bir iyileşme sürecini başlatacağını düşünüyorum. Bu süreç sadece borsa cephesinde hissedilir, tepe zirveler test edilir, o da teknik olarak 80 bin puanlara kadar borsayı yukarı taşır" dedi.
(İHA)