BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  POLİTİKA

DTP kadın haklarına değindi

DTP grup toplantısına Ahmet Türk katılamadı. Yerine konuşan Emine Ayna, kadın haklarına değindi;

Abone ol

DTP'nin haftalık Grup Toplantısına Genel Başkan Ahmet Türk, rahatsızlığı gerekçesiyle katılmadı.
    
Grup Toplantısında konuşan Emine Ayna, kadın hak ve özgürlükleri ile kadın erkek eşitliği konularına değindi. Ayna, yasalarda kadın ve erkeğin birbirine eşit olduğu ancak bu eşitliği bir türlü hayata geçirilemediğini ifade etti.
    
Ayna, ''Kadın erkek eşitliğinin tartışılması için öncelikle Anayasanın sivil ve demokratik öze kavuşması gerekir. Sivil Anayasadan kastımız, sadece Anayasa yapıcılarının apoletsiz olması değil, Anayasanın özünün demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü, Türkiye'de yaşayan her kesimin haklarını koruyan bir Anayasa olmasıdır'' diye konuştu.
    
Anayasada ve diğer yasalarda yer alan ''Herkes'' kelimesiyle eşitlik vurgusunun öne çıktığını belirten Ayna, bu kelimeyle Türk, Türkçe, Müslüman, Sünni ve erkek olanların kastedildiğini söyledi.
    
Emine Ayna, şöyle devam etti:

''Devlet, kadın erkek eşitliği konusunda herhangi bir politikaya sahip değil. Eril devlet mekanizması, böyle bir politika belirleme gereği duymuyor. Çünkü devlet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yaşamın bir parçası, kadın korunmaya muhtaç bir varlık, erkek onu korumalıdır gibi görüyor. Yeni Anayasanın ortaya çıktığı bölümlerinde bu görüş kendini hemen gösterdi.
    
Şu an bu eksik ve yetersiz Anayasada bile yer alan 'Kadın erkek eşitliği' çıkarılarak, yerine 'Kadınlar korunmaya muhtaçtırlar' şeklinde bir tanımlama getirilmiştir. Bu tanımlama köklü dini zihniyetin bir ürünüdür.''
    
SOSYAL GÜVENLİK MODELİNİ ONAYLAMAK OLANAKSIZ
     
Sosyal güvenlik düzenlemelerinde emeklilik yaşının yükseltilmek, sağlık sigortası primlerinin artırılıp, ek ücret zorunluluğu getirilmek istendiğini belirten Ayna, bu yöndeki düzenlemelerin kadınların aleyhine olacağını bildirdi.
    
Ayna, ''Ekonomik krizlerin nedeni olarak sosyal devlet gösteriliyor. Bu çok açık bir saptırmadır. Daha fazla satış denilerek reklama ayrılan fonlar, yaratılan tüketim toplumudur. Bugün çalışanlara dayatılan modeli bir sosyal güvenlik modeli olarak onaylamak olanaksızdır. Oysa uluslararası hukukta ve Anayasamızda herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu açıkça yazılıdır'' diye konuştu.
    
Ayna'nın konuşmasının ardından toplantıya katılan kadın örgütleri temsilcileri de söz alarak kadın erkek eşitliği konusunda görüşlerini dile getirdiler.
    
Grup Toplantısı daha sonra basına kapalı sürdürüldü.