BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Baydemir yargı önünde

Kğrtçe davetiyeden dolayı hakkında açılan davalarda yargılanmaya devam edildi.

Abone ol

Kürtçe davetiye bastırdığı gerekçesiyle hakkında 3 ayrı dava açılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yargılanmasına devam edildi.
    
Diyarbakır 8. ve 6. Asliye Ceza Mahkemelerinde görülen 3 ayrı duruşmada, tutuksuz yargılanan sanık Baydemir hazır bulundu.
    
Diyarbakır 8. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen 2 duruşmada ayrı ayrı savunma yapan sanık Baydemir, 2006 ve 2007 yılı yılbaşı ve bayram tebrik kartlarında bir suç, hukuka ve ahlaka aykırı bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
    
Suça konu olan davetiyelerin 3 dilde aynı anlama gelecek şekilde yazıldığını ifade eden sanık Baydemir, ''Bizim amacımız kültürel zenginliğimizi ortaya çıkarmak, mensubu bulunduğum kültürün yaşamasına katkı sunmaktır. Bugünkü demokratik değerler dikkate alındığında bir kişinin gerek kamu ortamında, gerekse özel yerlerde kendi dilini kullandığı için yargılanması kabul edilemezdir. Ben şu anda suça konu davetiyeleri Kürtçe bastırdığım için yargılanıyorum'' dedi.
    
İki ayrı duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.
    
Baydemir daha sonra 2006 yılında 6. Kültür ve Sanat Festivali için hazırladığı ve üzerinde Türkçe ve Kürtçe ''Gökkuşağı renginde buluşalım'' yazılı davetiye nedeniyle tutuksuz yargılandığı 6. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katıldı.
    
Sanık Baydemir, burada yaptığı savunmasında ise davanın politik olduğunu ileri sürdü.
    
Türkçe gibi Kürtçe'nin de kültürel zenginliğe katkıda bulunduğundan korunması ve geliştirilmesi gerektiğini savunan Baydemir, ''Bu davetiye özü itibariyle suça konu olamaz'' dedi.
    
Baydemir, davadan beraatını talep etti.
    
Mahkeme heyeti, dosyadaki bazı eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
    
Baydemir'in 3 ayrı davada TCK'nın ''Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'un koyduğu yasaklara ve yükümlülüklere aykırı hareket etmek'' suçunu kapsayan 222. maddesi ile ''Görevi kötüye kullanma'' suçunu içeren 257/1. maddesi uyarınca toplam 10 yıl 6 ay hapsi isteniyor.