BIST 10.046
DOLAR 32,51
EURO 34,73
ALTIN 2.395,87
HABER /  POLİTİKA

DSPden sıfr stopaja tepki

DSP Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker, yabancılara sıfır stopaj karanını eleştirdi.

Abone ol

Ekonomiden sorumlu eski devlet bakanı, DSP Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyeleri ve milletvekillerine mektup göndererek, yabancı yatırımcılar için stopaj kesintisinin kaldırılmasının ''kapitülasyon'' anlamına geleceğini savundu.

Alınan bilgiye göre, Türker, TBMM Genel Kurulu'nda dün gece kabul edilen yabancı yatırımcılardan stopaj kesilmemesini öngören yasa teklifi ile ilgili olarak başta Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyeleri olmak üzere milletvekillerine gönderdiği mektupta, ekonomide son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili düşüncelerini aktardı. Ekonomide yaşanan sıkıntılara paralel olarak bazı önlemlerin gündeme geldiğini belirten Türker, aslında bir yıldır ekonomide ''üstü örtülü bir kriz'' yaşandığını öne sürdü.

Masum Türker, mektubunda, ''Yeni yasal düzenlemenin bir yarar sağlamayacağını, Türkiye'nin itibarını zedeleyeceğini ve spekülatörlerin 'kapitülasyon elde etmiş bir havada' zafer kazanmalarına neden olacağını görüşlerinize sunmak istiyorum'' ifadesini kullandı. Alınan önlemlerden ilkinin döviz yükseldiği zaman Merkez Bankası'nın müdahalesi olduğunu belirten Türker, yapılacak her müdahalenin döviz spekülatörlerine döviz cinsinden karşılıksız gelir transferi sağladığını iddia etti.

STOPAJ KESİNTİSİNİN KALDIRILMASI
İkinci önlemin ise devlet tahvilleri, hisse senetleri ve özel kuruluşlara ait tahvillere ilişkin vergi stopajı ve gelir beyanıyla ilgili kanun teklifi olduğuna dikkati çeken Türker, ''Bu teklifle, salt küresel sermayeyi düşünerek (bu sermayenin sıcak para niteliğinde olan kısmını kavrayacak şekilde) vergi stopajı kesintisinin kaldırılması ve vergi muafiyetinin sağlanması, tarihimiz incelenecek olursa bir kapitülasyondur'' dedi.

Bu düzenlemeden beklenen sonucun, Türkiye'den para çıkışının önlenmesi ve faiz maliyetinin düşürülmesi olduğunu belirten Türker, bunu ''asla gerçekleşmeyecek bir ütopya'' olarak değerlendirdi. Türker, mektubunda, TBMM'nin 21. Dönemi'nde aynı gerekçeyle; ancak, yerli-yabancı ayrımı yapılmaksızın tüm devlet tahvillerini kavrayacak şekilde, geçmişe yönelik olarak bir yasal düzenleme yapıldığını ancak bunun faizlerin düşmesine etkisi olmadığını da vurguladı.