BIST 11.065
DOLAR 32,19
EURO 35,00
ALTIN 2.506,99
HABER /  GÜNCEL

Alternatif turizm atağı

Türkiye termal ve kayak turizminde çalışmalarını arttırdı. Yakın gelecekte patlama yaşanabilir.

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, bakanlığın kültür, termal ve kış turizmi konusunda ciddi çalışmalar yürüttüğünü belirterek, ''Bu çalışmaların çok kısa sürede meyvesini göreceğiz'' dedi.

İsen, Türkiye turizminin son yıllarda büyük başarılara imza attığını, 2005 yılı sonunda 21 milyon turisti ağırladığını, bu yıl da büyüme trendinin sürdüğünü söyledi. İsen, ''Türkiye'nin bu alanda elde ettiği başarı, daha çok kitle turizmine yönelik. Bunu çeşitlendirmek istiyoruz. Türkiye'nin hemen her bölgesi potansiyel turizm imkanlarına sahip. Bunu kinetik enerjiye dönüştürmek ve buralardan yararlanmak düşüncesindeyiz'' diye konuştu.

Geçen yıl 12 bölgede destinasyon çalışması gerçekleştirdiklerini belirten İsen, bu yıl gündeme aldıkları 3 temel konunun kültür, termal ve kış turizmi olduğunu açıkladı. GAP bölgesinde en önemli faaliyet alanlarından birisinin kültür turizmi olduğunu bildiren İsen, bu bölgede Mardin ve Hatay destinasyon çalışmasını yaptıklarını, önümüzdeki günlerde de diğer bölge illerinde aynı çalışmayı yapacaklarını söyledi. Mustafa İsen, Türkiye'nin termal turizmi bakımından dünyada 7'inci ve Avrupa'da birinci sırada bulunduğunu, ancak mevcut kapasitenin yüzde 1'ini bile kullanamadığını belirtti.

KAYAK TURİZMİ CANLANACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsen, kış turizmiyle ilgili çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: ''Kış turizmi açısından Türkiye dünyanın öne gelen bölgelerinden birisi. Kış turizmi Alpler'den başlayan Kafkaslar'a kadar giden dar bir koridor üzerinde yürüyor. Bu koridordan bugüne kadar sadece batı Avrupa ülkeleri istifade etti. Şimdi, Balkan ülkeleri ve Türkiye bu kavramın içine girmektedir. Başta Erzurum eksenli olmak üzere Erzincan, Sarıkamış, Bayburt bölgesi ve başka kış turizm merkezlerimiz üzerinde ciddi hazırlıklarımız var. Özellikle bu üç konuda bakanlık ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların çok kısa sürede meyvesini göreceğiz''

Türkiye'nin son birkaç yılda beklenenin üzerinde turist sayısına ulaştığını, ancak bunu yeterli görmediklerini belirten İsen, Londra ve Paris'in yılda 55 milyon turist ağırladığına dikkati çekti. Mustafa İsen, ''İstanbul'un bu şehirlerden hiç eksik tarafı yok. Biz, 2010 yılında sadece İstanbul için 10-15 milyon turist bekliyoruz. Bunun Anadolu'ya yayılma oranını da düşünecek olursanız, 2023'de Türkiye 40 milyon turist ağırlayabilir'' dedi.

''TURİST BAŞINA HARCAMA DÜŞÜK DEĞİL''
Turizm gelirinin yükseleceğini ifade eden İsen, şöyle konuştu: ''Şu anda Türkiye'de kişi başına düşen harcama 715 dolar civarında. Bu zannedildiği gibi düşük bir rakam değil. Çünkü dünyadaki kitle turizminde harcama ortalama 740 dolar civarında. Turizmde çeşitlenmeyle birlikte kişi başına düşen harcamayı 1000 doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.'' Avrupa Birliği ile önemli kısmı GAP bölgesine yönelik olmak üzere çeşitli projeler yürüttüklerini ifade eden İsen, en eski yerleşim yerlerinden Güneydoğu Anadolu bölgesinin kültür turizminde cazibe merkezi olabileceğini söyledi.