BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.435,41
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Domates Silifkeli üreticiyi sevindirdi

Mersin'in Silifke ilçesinde üreticiler sadece domatesten 120 milyon TL'lik rekor girdi sağladı.

Abone ol

Tarlada 2 ile 3 TL arasında alıcı bulan, büyük illerdeki marketler ve pazarlardaki tezgahlarda ise 5 ile 8 TL arasında satılan domates, bu sene üreticinin yüzünü güldürdü.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, güz dönemi yeni sera ürünlerinin satışa sunulmasıyla arz-talep dengesinin yeniden oluşacağını belirterek, "Silifke, Antalya ve Burdur'da domates güvesi açık alanlarda ürünlere büyük zarar verdi. Dolayısıyla ürün ve kalite kaybı yaşandı. Yaz dönemlerinde Türkiye'nin domates üretim bölgesi olan Çanakkale, Bursa Karacabey, Eskişehir, Tokat ve Ayaş'ta havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle domates adeta yandı. Üretim merkezleri de bu arzı karşılayamadı" dedi.

Türkiye genelinde domates fiyatlarının artmasının birinci nedeninin domates güvesinin verdiği zarar olduğunu anlatan Gün, ikinci etkisinin de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi olduğunu açıkladı.

Silifke'de de geçen yıllara göre yüzde 40 üretim azalması yaşandığına dikkat çeken Yusuf Gün, "Fiyatlar da bu nedenle yüksek oldu. Özellikle açık alanlarda domates üretimi yapılan ve ülkenin ihtiyacını karşılayan bu bölgelerde sıcak ve nemli hava domatesi yaktı, üretim ve kalite bozuldu. Sera bölgelerinde de çiftçimiz domates güvesi zararlısı nedeniyle ekim için tereddüt yaşadı. Güzün yeni ürün hasadı bir hafta sonra başlayacak. Piyasanın talebini karşılayacak sera ürünlerimizin tezgahlarda yerini almasıyla geçici olan fahiş domates fiyatları en geç kasım ayından itibaren düşüşe geçecektir" diye konuştu.

"SERADAKİ YENİ MAHSUL ÜRÜNLERİMİZ 1- 2 TL'DEN ALICI BULACAK"

Silifke'de 4 bin dekarı örtü altı olmak üzere 15 bin dekar civarında domates üretimi yapıldığını kaydeden Gün, yıllık 150 bin ton üretilen domatesin 110 bin tonunun yazın yayla köylerinde açıkta ve sırık domates olarak yetiştirildiğine işaret etti.

Gün, "14 köyde teknik ekipler tarafından domates güvesinin vereceği zararlara karşı, bilgilendirme toplantıları yaptık. Çiftçilerimizde aldıkları eğitime göre ürünlerini ilaçladı. Bu yüzden zarar görmediler. Ancak, uyarılarımıza rağmen gerekli hassasiyeti göstermeyen Akdere ve Yeşilovacık beldelerinde güve maalesef ürünlerimize yüzde 100 zarar verdi" şeklinde konuştu.

Güz üretimi denilen seralardaki yeni ürünlerin hasadına başlandığını ve ilk ürünlerin bir hafta sonra toplanacağını aktaran Gün, "Seralarımızda yeni ürünlerimiz toplanmaya başlandı. Domates fiyatları yeni ürünün satışa sunulmasıyla yavaş yavaş düşecektir. Seradaki yeni mahsul ürünlerimiz 1 ila 2 TL'den alıcı bulacak. Bu fiyatlar da 2 yıldır üzülen domates üreticilerimizin yüzünü güldürmektedir. Beldemizde önemli üretim kalemlerinden olan domates ilçe ekonomisine yıllık 120 milyon TL girdi sağlamaktadır" ifadesini kullandı.

Sera domateslerinin piyasaya çıkmasıyla birlikte tüketicilerin hem ucuz hem de kaliteli domates yiyeceklerini belirten üretici Yüksel Kaynar, "Türkiye genelinde domates fiyatlarının artmasının birinci nedeni, domates güvesinin verdiği zarardır. İkincisi ise hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesidir. Domates bunun için pahalıdır. Ancak sera domatesi piyasaya çıktıktan sonra vatandaşlarımız hem kaliteli hem de ucuz domates yiyebileceklerdir" dedi.

Sera domateslerinden bu yıl az da olsa kar beklediklerini anlatan domates üreticisi Zübeyde Taş, bu yıl fiyatlar böyle gittiği takdirde kar edebileceklerinin söyledi. Taş, Sera domateslerinin tepesinin kırılma ve budama işlemlerinin yapıldığını ve bir hafta sonra domatesi toplamaya başlayacaklarını sözlerine ekledi.