BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.279,52
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sivas'tan tıp dünyasını şaşırtan haber

Sivas'ta 5 yıl önce 15 yaşındaki bir çocuğun solunum yoluna kaçan, 'pisi pisi otunun' yaklaşık 8 ay sonra sırtından vücut dışına çıkması şaşkınlık yarattı.

Abone ol

Yaklaşık 5 yıl önce Sivas'ın bir köyünde yaşayan ve şu anda vatani görevini yapmak üzere askere gittiği öğrenilen 15 yaşındaki Cuma E'nin ağzına aldığı pisi pisi otu birden bire öksürünce solunum yoluna kaçtı.

Bu durumu ailesinden gizleyen Cuma E, bir süre sonra rahatsızlanınca Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine başvurdu.

Durumu doktorlara da anlatmayan ve tedavisinin ardından taburcu edildikten sonra aynı şikayetle bir süre sonra tekrar hastaneye başvuran Cuma E'nin pansuman sırasında sırtındaki şiş ve akıntılı bölgeden akciğerine kaçan pisi pisi otunun çıktığı görüldü.

Doktorlarda şaşkınlık yaratan ve tıp literatüründe bir ilk olduğu bildirilen vaka, ilginçliği nedeniyle CÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Cankorkmaz ve hastane görevli bir grup öğretim üyesi tarafından olgu sunumu olarak bilimsel yayın haline getirildi. Söz konusu bilimsel yayın, Tüberküloz ve Toraks Dergisi'nin 2010 yılı ilk sayısında yayınlandı.

Yrd. Doç. Dr. Levent Cankorkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu vakanın 15 yaşında bir erkek hasta olduğunu belirterek, “Sırtında ağrı, şişlik ve akıntılı bir yarayla geldi. Hastanın hem akciğerinde, hem de sırtında bu şekilde akıntılı bir yara olması nedeniyle ilk etapta akciğerle ilgili bir problemin yansıması diye düşündük. Onunla ilgili tomografileri çekildi, tetkikleri yapıldı. Hastanın bu tetkik sonrası antibiyotik tedavisine başladık. Herhangi bir altta yatan neden bulamadık. Hastanın apsesini tedavi ettikten sonra hastayı taburcu ettik” diye konuştu.

8 AYDA VÜCUDU KENDİLİĞİNDEN TERK ETMİŞ

Yaklaşık 1 ay sonra hastanın aynı bölgeden akıntıyla kendilerine yeniden geldiğini anlatan Cankorkmaz, şunları kaydetti:

“Biz hastayı tekrar yatırdık, yeniden araştırdık. Yatırdığımızın ertesi günü yapılan pansumanda 'pisi pisi otu' dediğimiz bir otun yara yerinden çıktığını gördük. Sonra hastanın öyküsünü derinleştirdiğimizde yaklaşık 8-9 ay önce köyde pisi pisi otunu ağzına alan hastamızın öksürürken bu otu bizim aspirasyon dediğimiz akciğere kaçması olayının olduğunu, ama ailesinden sakladığını öğrendik. Sonradan anladık ki bizim hastamızdaki yara, akciğerindeki enfeksiyon ve bu akıntının bütün sebebi akciğere gitmiş olan pisi pisi otuymuş. Pisi pisi otu 8 ayda kendisine yol açarak akciğerden dışarı çıkmış ve hastamızın sırt bölgesinden vücudu kendiliğinden terk etmiş.”

“LİTARATÜRE GÖRE BU ŞEKİLDE VÜCUDU TERK EDEN İLK OLGU”

Daha önceki yayınlarda bu tür solunum yoluna pisi pisi otu kaçmasıyla ilgili vakaların olduğunu ifade eden Cankorkmaz, “Ama bizim olgumuzun farkı bu pisi pisi otunun akciğeri de terk ettikten sonra hastanın bel bölgesine yakın bir yerden sırttan dışarı çıkması. Yani bronşlardan, solunum yolundan vücuda girmiş, akciğeri geçmiş ve vücutta akciğeri de terk ettikten sonra sırt bölgesinden çıkmış. Bizim vakamız bizim taradığımız literatüre göre bu şekilde vücudu terk eden ilk olgu” ifadesini kullandı. Bu durumu fark ettikleri zaman duruma şaşırdıklarını söyleyen Cankorkmaz, “Beklemediğimiz bir şeydi. Biz daha çok akciğer veremi ve buna benzer bir probleme bağlı durum oluştuğunu düşünüyorken tamamen çok farklı, pisi pisi otuna bağlı bir problem olması bize ilginç geldi” dedi.

PİSİ PİSİ OTUNUN BRONŞLARDAN SIRTA İLGİNÇ YOLCULUĞU

Pisi pisi otunun vücudu bu şekilde terk etmesinin çok da açıklanamayan bir şey olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Cankorkmaz, “Çünkü akciğeri terk edip vücuttan çıktığı halde başka tür yaralanmalarda meydana gelebilecek akciğer hasarlanması, enfeksiyondur. Başka tür hasarlar vermesine rağmen diğer yaralayıcı cisimler gibi zarar vermeden vücudu terk edebiliyor. Bu tabi bizim de bilim dalımızın dışında belki bitkilerle ilgilenen biyolog arkadaşların yanıt verebileceği sorular” diye konuştu.

Bu konuyla ilgili yaptıkları bilimsel yayına bu pisi pisi otunun bir yolculuğa çıktığını düşünerek “Bir pisi pisi otunun bronşlardan sırta ilginç yolculuğu” ismini verdiklerini belirten Cankorkmaz, “Çünkü vücut içerisinde ilginç ve uzun bir yolculuk yapıp vücudu terk etmiş pisi pisi otu” dedi.