BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ahlat'ta patates hasadı başladı

Türkiye'nin patates ambarlarından Bitlis'te ekim yapan çiftçiler mahsülü toplamaya başladı.

Abone ol

Türkiye'nin ambarlarından biri olarak bilinen Bitlis'in Ahlat ilçesinde patatesi sökümüne başlandı.

Yaklaşık 25 bin dönüm arazide 100 bin ton civarında üretim yapıldığı Ahlat'ta, bu yıl istenilen miktarda verim alınamamasına rağmen yinede ülke geneli baz alınarak kaliteli ve verimli bir hasat dönemi geçirdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ahlat Ziraat Odası (AHZO) mühendislerinden Veysel Gündoğan, Ahlat'ta yaklaşık olarak 25 bin dönüm arazide patates ekiminin yapıldığını söyledi.

Gündoğdu, “Ahlat'ta yaklaşık olarak 100 bin ton civarında patates üretimi yapılıyor. Bu oran Türkiye geneli ise yemeklik patatesin yüzde 5'ini karşılamaktadır. Bu sene elimizde olmayan sebeplerden dolayı istenilen verim olmasa da yinede verim Türkiye ortalamasına göre iyidir. Ahlat patatesi, hem kalitesi hem de lezzeti bakımından ülkemizde sayılı bir üründür. Ahlat'ta çok verimli bir patates elde ediyoruz, bu da patatesimizi en lezzetli yemeklik patatesi yapıyor” dedi.

Organik sayılabilecek kalitede

İlçede 15 yıldan uzun bir süredir patates yetiştiriciliği yapan İlhami Güvener ise, Türkiye genelinde Ahlat patatesinin çok revaçta olduğunu belirtti. Güvener, “Ürünlerimizin temiz ve hastalıksız olması ise önceliğimizdir. Organik sayılabilecek ürünlerimize her yerden rağbet gösteriliyor” diye konuştu. Öte yandan ilk ürün sökümünde patatesin kilosunun 50 kuruştan satıldığı, Türkiye'nin birçok yöresinden Ahlat patatesine rağbet olmasına rağmen, en çok Van, Ardahan, Erzurum, Ağrı, Muş ve Hakkari gibi yerler başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin önemli ölçüdeki yemeklik patates ihtiyacının Ahlat'tan karşılandığı belirtildi.