BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Efsane kayıp baykuş görüntülendi

Bir grup kuş fotoğrafçısı, Türkiye'de şimdiye kadar görülememiş paçalı baykuşu fotoğraflamayı başardı.

Abone ol

Kuş meraklısı dört fotoğrafçı, Türkiye'nin önde gelen kuş araştırmacısı ve gözlem rehberlerinden Emin Yoğurtçuoğlu ile yaptıkları yoğun araştırmalar sonucunda, efsane kayıp paçalı baykuşu Uludağ'da görüntülemeyi başardı.

Türkiye'de yaşayan 10 baykuş türünün 9'u daha önce fotoğraflarla belgelenmiş olmasına rağmen paçalı baykuşun sadece sesi duyulmuştu.

Türkiye'de var olduğu düşünülen ancak bugüne kadar görüntülenememiş paçalı baykuş, İstanbul'da yaşayan kuş fotoğrafçılarından Ayhan Öztürk, Alper Varon, Ercan Üç ve Kadir Dabak'ın yoğun arayışları sonucunda bulundu.

Ekip, yaptığı yoğun araştırmalar sonucunda başarılı bir biçimde 1 paçalı baykuşu belirledi ve fotoğrafladı.

Türün üzerinde çok ciddi bir tehdit olmadığını açıklayan Emin Yoğutçuoğlu, "Uludağ'daki ormancılık faaliyetleri Milli Parklar tarafından denetim altında olduğu için yaşadığı habitatların yok edilmesi söz konusu değil. Ancak aynı bölgede yaşayan ama daha alçak irtifalarda bulunan alaca baykuş, besin bulamadığı zamanlarda paçalı baykuşu avlayabilmekte. Küresel ısınmadan ötürü, alaca baykuşların, paçalı baykuşların yaşadığı yüksekliklere çıktığı ve bu türü baskı altına alabileceği düşünülüyor." diye konuştu.