BIST 10.173
DOLAR 32,31
EURO 34,99
ALTIN 2.449,94
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ateşyan ve Baydemir yan yana

Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Ateşyan ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, restore edilen kilisede bir araya geldi

Abone ol

Diyarbakır'da restorasyonunun bir kısmı tamamlanan Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nde kokteyl düzenlendi.

Sur ilçesinde restore çalışması süren Surp Gragos Ermeni Kilisesi'ndeki kokteyle, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Ermeni asıllı Diyarbakırlı yazar Mıgırdiç Margosyan, Agos gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aris Nalcı ve İstanbul'dan gelen Ermeniler katıldı.

Akdamar'ı anımsattı

Ateşyan, kokteyldeki konuşmasında, Akdamar'da 95 yıl aradan sonra ayin yapıldığını anımsatarak, başpatriklik merkezi olan, dini önder ve azizleri oradan geçen kilisede 95 yıl aradan sonra ayin yapılması izninin verilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

''Emin olun ki bu kilisenin çatısının kapanması bile bin kat daha fazla mutlu etti beni. Çünkü bu kilise benim. Tapusu benim. Devletten bir kuruş bile almadan cemaatimizin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesinin desteğiyle kilise onarılıyor. Ben Diyarbakırlıyım ve bu kilisede vaftiz oldum'' diyen Ateşyan, ancak bu kilisenin sadece dünya Ermenilerinin değil, Diyarbakırlıların olduğunu, kilisenin Türkiye'ye emanet edildiğini söyledi. Kilisenin dünyaya mal olmuş bir mekan ve Ortadoğu'daki en büyük eserleri olduğunu vurgulayan Ateşyan, kilisenin kapalı alanının bin 400 metrekare olduğunu belirtti.

Annesiyle kilisede yatıyordu

Çocukluğunda bayramlarda yer bulabilmek için annesi ile geceleri kilisede yattıklarını dile getiren Ateşyan, şöyle dedi:

''Evet o kalabalıktan mahrum olmuştur. Ancak onların ruhları buradadır. Onların ruhları hayırseverlerin sayesinde şad olacaktır. Bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Çatı yaklaşık 27 sene önce yıkılmıştı. 27-28 seneden beri herhangi bir çalışma yürütemedik. Çünkü maddi sıkıntımız vardı. Bazı imkanlar elvermedi. Son 3 yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izniyle ve projelerin tamamlanmasıyla onarım faaliyetine başladık. Büyükşehir Belediyesinin de maddi desteğiyle tüm dünyaya açıldık, Ermenilerden maddi destek istedik. Onlara güvenerek yola çıktık. Geçen yıl başlayan onarım bayağı yol aldı. En önemlisi, bizim için çatının kapanmasıdır. Kilisenin diğer yerleri de onarılacak. Gelecek yıl büyük, Akdamar'daki gibi bir tören yapacağız. 28 yıl aradan sonra önümüzdeki yıl daha kalabalık olarak ayini gerçekleştireceğiz.''

Dua okudu

Ateşyan, onarımı süren kilisede dua okudu.

Baydemir de ''Kutsal mekanda Rabbıma binlerce kez şükürler olsun ki camideki ezan sesiyle kilisedeki dua birbirine karıştı. Siz benim kardeşlerimsiniz. Benim kardeşliğimi lütfen kabul edin'' diyerek, kendini Ermeni hemşehrilerine karşı borçlu hissettiğini belirtti.

Bu kent sizindir

Osman Baydemir, şöyle konuştu:

''Bu kent ne kadar benimse o kadar da sizindir. Bu kentte ne kadar benim hakkım varsa o kadar da sizin hakkınız vardır. Rabbımdan bir temennim daha var, bir duam var. İnşallah bunun bitirilişini dünya gözüyle görme şansına sahip olacağız. Açılışında, dünyanın dört bir yanına dağılmış hemşehrilerimle, Ermeni kardeşlerimle bu kilisede buluşmuş oluruz. O buluşmamız ilelebet devam eder.''