BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Domates fiyatı yarıya düştü

Rusya'nın Türkiye'den yaş meyve sebze alımın durdurması fiyatlarıı ucuzlattı.

Abone ol Rusya'nın zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Türkiye'den yaş meyve sebze alımını 7 Haziran tarihinden itibaren durdurma kararı alması, domates fiyatlarını iç pazarda yarı yarıya ucuzlattı.

Yaz mevsimi nedeniyle ürünün bollaşmasıyla yaş meyve sebze fiyatlarının bazıları ucuzladı. Geçtiğimiz haftaya kadar Toptancı Halinde yüksek fiyattan satılan domates haftaya yarı yarıya ucuzlayarak girdi. Geçen hafta 1.60 YTL'den alıcı bulan domates bu hafta 80 Ykr'den satışa sunuldu.

UCUZLAYAN ÜRÜNLER

Antalya Toptancı Halinde Kaliforniya biberi 200 Ykr, kapya biberi 150 Ykr, Cam sera domates 20 YKr, salkım domates 80 Ykr, taze fasulye 10 Ykr, dekorluk kabak 20 Ykr, Aysberk marul 10 Ykr, patlıcan 20 Ykr ucuzladı.

Geçen haftaya göre, arakanın fiyatı 10 Ykr, dolmalık biberin 10 Ykr, sivri biberin 10 Ykr, brokolinin 40 Ykr, karnabaharın 20 Ykr, düz marulun 10 Ykr, salatalığın fiyatı ise 10 Ykr arttı.

Yetkililer, zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Rusya'nın 7 Haziran tarihinden itibaren Türkiye'den yaş meyve sebze alımını durdurma kararı alması nedeniyle ihracatın yavaşladığını ve bazı sebze fiyatlarının ucuzladığını bildirdiler.

Bu arada söz konusu karar, en çok domates fiyatlarını etkiledi. Geçen hafta 1.80 YTL'den işlem gören domates haftaya 80 YKr'den başladı.

İHRACATÇI PANİKTE

Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya'nın Türkiye'den yaş meyve sebze alımını durdurma kararının henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Mevcut durumda Rusya'nın ihracatçı firmalara gümrük kapılarında zorluk çıkartmaya başladığını anlatan Satıcı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile sürekli görüşme halinde olduklarını vurguladı.

İhracatçının panik halinde olduğunu anlatan Satıcı şöyle konuştu:

“Rusya'nın domates, limon, patlıcan, patates ve üzümde kendi standartlarının üzerinde zirai ilaç kalıntısı olduğu gerekçesiyle Türkiye'den ithalatı durduracağı konusunu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yakından takip ediyor. Biz de takip ediyoruz. Ancak, Rusya'dan Türkiye'ye gönderilmiş bir yazı yok. İhracatçı panik halinde. Çünkü Rusya'ya gidecek gemilerde ve yollarda çok sayıda tır var. Ne olacağını bilmiyoruz.”

Rus İnterfaks ajansı ise dünkü haberinde, Rusya Bitki Koruma Dairesinin (Rosselhazdarzor) Türkiye'den domates, patlıcan, patates, üzüm ve limon ithalatını, bazı ürünlerde prestit ile nitrat adlı kimyasal maddelerin 'izin verilen orandan yüksek olması' nedeniyle 7 Hazirandan itibaren durdurma kararı aldığını duyurmuştu.