BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İddianame yabancıları kaçırdı

Parti kapatma davası yabancı sermayi kaçırdı. Uluslararası dalgalanma değil, iç siyasi hesaplaşma ekonomiyi bozdu.

Abone ol Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişi, geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. Borsadan yabancı çıkışı yılbaşından bu yana 1 milyar doları buldu. 5-6 milyar dolar civarında öngörülen halka arzlar ise 3 milyar dolarda kalacak.

Uluslararası piyasalarda 2007 Temmuz’unda başlayan dalgalanma, başlangıçta Türkiye’de zarar etkisi yaratmadı. Dalgalanmanın en üst seviyede olduğu 2007 Ağustos-2008 Mart döneminde borsaya 500 milyon doların üstünde yabancı sermaye girdi.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol, CNBC-e Business dergisinin Haziran sayısında da yayınlanan söyleşisinde, bu tablonun yılbaşında değişmeye başladığını, Mart ayında ise tersine döndüğünü anlattı.

Erol, “Yılbaşından beri şu ana kadar 900 milyon doların üzerinde bir hisse senedi piyasasında yabancı yatırımcı çıkışı oldu. Bunun üçte biri sadece Mart ayı içerisinde gerçekleşti. Kapatma davası olduktan sonraki iki hafta içerisinde” dedi.

HALKA ARZLAR 3 MİLYAR DOLARDA KALACAK

İç siyasi gelişmelerin halka arzları da olumsuz etkilediğini belirten Erol, “Üç tane halka arz iptal oldu. Geçen yıl 3 milyar dolar civarında bir halka arz gerçekleşti. Biz bu yıl bunun en az 5-6 milyar dolar, Türk Telekom’u saymadan 3 milyar dolar diyorduk, Telekom’la beraber 5 milyar dolara yaklaşmayı öngörüyorduk. Biraz onun gerisinde kalmış olduk” diye konuştu.

Halka arz tutarının 3 milyar doların altında kalacağını belirten Erol, yabancıların Türkiye’ye uzun vadeli bakışının hala olumlu olduğunu da savundu.

KOBİ’lere yeni finansman imkanları sağlayacak düzenlemelere hazırlandıklarını anlatan Erol, altyapı yatırım ortaklıkları ile Körfez sermayesinin de Türkiye’ye çekilebileceğini belirtti.