BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

AİHMden türbanlı hocaya ret

AİHM'den gelen karar dikkat çekici. Derste türban takmak isteyen öğretmenin başvurusuna şu yanıt verildi;

Abone ol Türbanla öğretmenlik yaptıkları için işlerine son verilen Fatma Karaduman ve Sevil Tandoğan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru karara bağlandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başörtülü öğretmenlik yaptıkları için işlerini son verilen Fatma Karaduman ve Sevil Tandoğan'ın yaptığı başvuruyu karara bağladı.

Türban takarak derslere girdikleri ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davrandıkları gerekçesiyle 14 Şubat 2001 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından görevlerinden alınmışlardı.

AİHM, davacıların, derslerde türbanlarını çıkartma zorunluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din özgürlüğü ve ayrımcılıkla ilgili maddelerinin ihlali anlamına geldiği tezlerini geri çevirdi. Mahkeme, kamuya ait okullarda öğretimin tarafsızlığına saygının önemine vurgu yaptığı kararında, bu konuda daha önce aldığı kararlar temelinde davacıların başvurusunun din özgürlüğü ve ayrımcılıkla ilgili bölümlerini kabul etmedi.

Mahkeme buna karşılık, davacıların, haklarındaki İdari Mahkeme kararına karşı Danıştay önünde yaptıkları itiraz sürecinde, başsavcı görüşünün kendilerine zamanında iletilmemiş olmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanmayla ilgili maddesine aykırı olduğu sonucuna vardı.