BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.443,28
HABER /  DÜNYA

Kerkükte sürpriz çıkış

K. Irak yönetimden U dönüşü. Kerkük sorununda meydan okuma dili rafa kalktı. Referandum fikrinden cayma var.

Abone ol

Neçirvan Barzani Kerkük'ün statüsüyle ilgili ılımlı mesajlar. Türkmenlerin tepkisini çeken K. Irak yönetimi bu Kerkük'te farklı bir yola girdi.

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin üst düzey yetkilisi Neçirvan Barzani, Kerkük’te referandum dışında bir çözüm olarak iktidar paylaşımına hazır olduklarını söyledi.

Reuters ajansına açıklama yapan Neçirvan Barzani, bölgesel yönetimin Kerkük’ün statüsü konusunda çözüm istediğini ancak bu çözümün ille de referandum yoluyla bulunmasının gerekmediğini belirtti.

Neçirvan Barzani, “Kürtler olarak Kerkük’te iktidar paylaşımına hazırız. Bir çözüm istiyoruz. Referandum olması gerekmiyor. Durum karmaşık olduğu için BM’den teknik olarak müdahil olmasını istedik” dedi.

Bölgesel yönetimin parlamentosu, BM’ye sorunun çözümüyle ilgili öneriler sunabilmesine zaman tanımak için Aralık ayında referandumun 6 ay ertelenmesine karar vermişti.

BM’nin Irak özel temsilcisi Staffan de Mistura da Kerkük sorununa şiddeti tetikleyecek aceleyle düzenlenmiş bir referandumla değil, siyasi bir formülle barışçı çözüm bulunması gerektiğini belirtmişti.

Reuters’in haberinde, Iraklı Kürtlerin Kerkük’ü tarihi başkentleri olarak gördüğü ve şehirde kontrolü ele geçirmek için önceleri bölgede referandum yapılmasını istediklerini belirtildi.

Kerkük sorununun bölgedeki istikrara tehdit oluşturduğunu belirten haberde, Türkiye’nin Kürtlerin zengin petrol yataklarına sahip Kerkük’te kontrolü ele geçirmesinin, Güneydoğu’daki bölücü faaliyetleri kışkırtmasından korktuğu da iddia edildi.