BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Dolar/TL aşağı yönlü başladı ama piyasalar çok tedirgin

Piyasalar çarşamba günü yapılacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump görüşmesine kitlenmiş durumda. Dolar/TL güne 5.7708'den el değiştirerek, aşağı yönlü başladı.

Abone ol

Dolar kuru, Beyaz Saray'dan yaptırımlar konusunda gelen açıklama ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen olumsuz seyrin etkisiyle gün içinde 5.79'un üzerini test ederken, piyasalar çarşamba günü yapılacak Erdoğan-Trump görüşmesine odaklandı. 

Dolarda son durum

Yaptırım tehdidi

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Robert O'Brien, dün yaptığı açıklamada Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı hava savunma sisteminin ABD'de hoşnutsuzluk yarattığını ve Ankara satın aldığı Rus silahından "kurtulmadığı" takdirde ABD'nin Türkiye'ye yaptırım başlatabileceğini söyledi.

"Yaptırımların etkisini hissedecektir"

O'Brien, CAATSA adı verilen yaptırımlara atıfta bulunarak, "Türkiye bu yaptırımların etkisini hissedecektir" dedi. O'Brien yaptırımların Kongre'den iki partinin de desteğini alacağını ifade etti.

Masadaki konular

İletişim Başkanlığı'ndan görüşmeyle yapılan açıklamada, "Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alınacak. Görüşmelerde Suriye başta olmak üzere, bölgesel ve küresel meselelerin ele alınması, ayrıca terörizmin her türlüsüyle mücadelede dayanışma, işbirliği ve eşgüdümün güçlendirilmesi için atılabilecek somut adımlar üzerinde durulacak." denildi.

Analistler görüşmeye odaklandı

Yaptırım haberinin TL'yi olumsuz etkilediğini söyleyen analistler benzer para birimlerinde de negatif seyir olduğunu belirterek, TL'ye özel bir negatif ayrışma görülmediğini ve iki liderin görüşmesinin beklendiğini belirtildi. 

Altında son durum

ABD'nin enflasyon verileri

Yarın aynı zamanda ABD'nin enflasyon verileri ve Fed Başkanı Powell'ın da konuşması olacak. Soru cevap kısmındaki açıklamalara göre analistler kurda hareket olabileceğini belirtiyor.

Doları etkileyen gelişmeler

Türkiye'de çeyreklik işsizlik rakamlarının açıklanacağı haftada, Hazine'nin kasım ayı iç borçlanma programı çerçevesinde dün gerçekleştirdiği iki yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik getiri yüzde 12.27, beş yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvilin ilk ihracında ise ortalama reel bileşik getiri yüzde 3.27 oldu.

Hazine geçen hafta bir, dün yaptığı iki ihale ile piyasadan 4.77 milyar TL borçlandı. Hazine Kasım ayında toplam 21.5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 15.4 milyar TL'si piyasadan, 0.6 milyar TL'si kira sertifikası ihracı yoluyla olmak üzere toplam 20.4 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Nusret Gökçe mafya babası... Nusret'in özel hayatıyla ilgili işçilerinden olay açıklamalar
Foto Galeri Nusret Gökçe mafya babası... Nusret'in özel hayatıyla ilgili işçilerinden olay açıklamalar Galeriye Gözat