BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Diyanet açıkladı para karşılığı Kur'an okutmak...

Diyanet İşleri Başkanlığınca, Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunmasının dinen caiz olmadığı, alınacak paranın helal de olmayacağı açıklandı. 

Abone ol

Din İşleri Yüksek Kurulu, toplumda bir adet haline dönüşen "okutulan Kur'an-ı Kerim karşılığında ücret verilmesi" üzerine bir fetva verdi. 

Dini Bilgilendirme Platformu'nda yer alan fetvada Kur'an-ı Kerim okumanın bir ibadet olduğunun altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:

"İbadet, dünyevi bir menfaat için değil, sadece Allah rızası için yapılır. Bu sebeple Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'an karşılığında para verilmesi dinen caiz değil. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur. Bu sebeple bir kimsenin geçmişlerinin ruhuna bağışlamak üzere ücretle Kur'an-ı Kerim okutması, hatim indirtmesi yerine, bizzat kendisinin bildiği sureleri okuması doğru olur." 

TEK İSTİSNASI BAĞIŞ

Bu durumun tek istisnasının, pazarlık yapılmadan ve paradan söz edilmeden, Allah rızası için Kur'an okumuş veya hatim indirmiş olan bir kimseye hediye olarak uygun bir bağışta bulunmak olduğu ve bunda da dinen bir sakınca olmadığı belirtildi. 

Bir yörede okunan Kur'an-ı Kerim için para verilmesi, örf haline gelmiş ve her iki taraf da bu durumu biliyorsa verilen paranın hediye değil ücret olacağı ve bunun karşılığında para almanın da helal olmayacağı kaydedildi.