BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,80
ALTIN 2.443,41
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Din dersinde baş açık olacak

Din öğretmenliğini Eğitim fakültelerine bağlayan YÖK eğitimi sil baştan değiştirdi.

Abone ol

İlahiyat fakültelerine bağlı eğitim veren İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerini Eğitim fakültelerine bağlayan YÖK, din öğretmenliği eğitiminin amaç ve programlarını da sil baştan değiştirdi. Programlardaki, "din eğitimi" ağırlığı en aza indirildi. Atatürkçülük ile birlikte Yabancı Dil, Bilgisayar, Felsefe, Sosyoloji, Antropoloji, Müzik, Psikoloji zorunlu ders yapıldı. Arapça pratik uygulaması tümüyle kaldırılırken, bunun yerine zorunlu olarak Türkçe Sözlü ve Yazılı Anlatım
dersi konuldu.

Arapça ve Kuran dersi azaltıldı

Derslerde baş kapatılmayacak

Hadis, Tefsir, dersleri kaldırıldı

Hıristiyan Mezhebi dersi verilecek

BAŞ KAPATILMAYACAK

Yeni öğretim yılına 10 eğitim fakültesinin bünyesinde başlayacak bu bölümlerde, Kuran dahil hiçbir derste baş kapatılamayacak. Yeniden yazılan konsepte göre, ilköğretim din öğretmenleri, din olgusunu bilim, akıl, felsefe ve sanat ışığında betimleyebilecek biçimde yetiştirilecek.

BU YIL UYGULAMADA

Hürriyet"in ele geçirdiği yeni programın uygulanması, 10 üniversitenin eğitim fakültesi bünyesindeki İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünde başlayacak. İlk kez bu yıl, bu bölümlere yeni yerleştirilen öğrencilere uygulanacak yeni programın ana esasları şöyle:

ARAPÇA PRATİĞİ YOK

Halen bir ve ikinci sınıfın iki yarıyılında da haftada 4"er, ikinci sınıfın ikinci yarıyılında haftada 6 saat teorik, 2"şer saat pratik uygulamayla öğretilen Arapça dersi, artık sadece birinci sınıfın iki yarıyılında okutulacak. Haftalık teorik ders saati sayısı 3"e düşürülen bu dersin pratik uygulaması olmayacak.

KURAN DERSİ

Kuran"ın Ana Konuları, Hadis, Tefsir, Kelam dersleri tamamen kaldırıldı. Halen birinci ve ikinci sınıfta, "Kuran Okuma ve Tecvid" (Kaide ve bilgilere uygun okunması) adı altında okutulan dersin adı, "Kuran Okuma Bilgi ve Becerisi" olarak değiştirilip ikinci sınıfa alındı. Haftalık 4-5 olan teorik ders saati, iki yarıyılda da haftada birer saate indirildi.

PRATİĞİ İLAHİYAT"TA

Sadece alan bilgisi dersleri için İlahiyat fakültesi hocalarından yararlanılmasını öngören YÖK"ün, Kuran dersiyle ilgili önemli bir karara da imza attığı öğrenildi. Tavsiye niteliğindeki karar uyarınca, öğrenciler, başın kapatılması, "İslami inanç gereği" zorunlu olan Kuran dersi pratik uygulamaları için İlahiyat fakültelerine gidebilecekler. Bunun dışında hiçbir şekilde baş kapatılmasına izin verilmeyecek.

YURTDIŞI YAN ALAN

İlköğretim din öğretmenliğinde tüm yan alanlar da kaldırıldı. Bunun yerine dört üniversitede, "Yurtdışı Din Dersi Öğretmenliği Yan Alanı" konuldu. Ankara, Uludağ, Marmara ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakülteleri bünyesindeki bölümlerde açılacak yan alan programlarında, yurtdışında da görev yapacak din öğretmeni yetiştirilecek.

YABANCI DİL BİLGİSİ

Yan alan programını, yabancı dil hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da KPDS veya dengi sınav notu en az 65 olan, ikinci sınıfın sonunda tüm derslerden başarılı öğrenciler alabilecek. Yabancı Dil dersinin ağırlıklı okutulacağı bu programda, Din Öğretimi ve Temel Dini Bilgiler dersleri yabancı dilde verilecek.

YURTDIŞINDAN HOCA

"Yurtdışındaki Türklerin Dini ve Eğitim Sorunları"nın yanında, Avrupa"nın Dini ve Kültürel Yapısını ders olarak görecek bu program öğrencilerine, "Hıristiyanlık Mezhepleri ve Temel İnançları", "Dinlerarası Diyalog ve Misyonerlik" de zorunlu ders olarak okutulacak. Bu dersler olanak ölçüsünde yurtdışından davet edilen öğretim elemanlarınca verilecek.

Program esasları

Arapça pratik yerine Türkçe Yazılı ve Sözlü Anlatım dersleri konuldu. Osmanlı Türkçesi de zorunlu ders değil.

Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Bilgisayar zorunlu ders oldu.

Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması ders saatleri ağırlaştırılırken, pratik uygulama konuldu.

Eğitim fakültelerine konulan Topluma Hizmet Uygulaması isimli ders, din öğretmenliği için de zorunlu. Öğrenciler, toplumsal sorunları tespit edip, çözüm önerileri geliştirecekler.

Hz. Muhammed"in Hayatı dersi kaldırıldı, yerine Hz. Muhammed"in Söz ve Öğretileri dersi konuldu.

İslam Hukuku, İslam Dini Esasları, İslam Felsefesi, Uygarlık Tarihi, Mezhepler Tarihi, Din Eğitimi kaldırılarak ilk kez Müzik, Din ve Kültür, Türk Eğitim Tarihi, Ölçme Değerlendirme, Dinlerde Ahlak, Sanat Tarihi, Dini Akımlar, Özel Eğitim gibi dersler zorunlu kılındı.

Bu yıl 490 öğrenci alınacak

ÜNİVERSİTELERİN İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerine bu yıl toplam 490 öğrenci alınacak. Bu bölümleri, imam hatip mezunlarının yanısıra öğretmen liselerinin sözel bölüm mezunları da tercih edebilecekler. Ortaöğretim Başarı Puanları 0.8 katsayı ile çarpılacak bu öğrencilere ayrıca 0.24"lük ek katsayı uygulanacak.

Haber: Kamuran Zeren
Kaynak. www.hurriyet.com.tr