BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  POLİTİKA

ABD ve İsrail düşmanı olduk

Son yıllarda bu iki ülkenin izlediği politikalar toplumu iflaz olmaz bir öfkeye yöneltiyor.

Abone ol

Mehmet Ali Birand'a göre Yazar, Ortadoğu ve K. Irak politikalarında ABD ve İsrail'in pervasız tutumu düşmanlığı derinleştirdiği görüşünde.

Yazar: Mehmet Ali Birand
Kaynak:

-Çok tehlikeli bir dönemden geçiyoruz. Olaylar, Türk toplumunu hızlı şekilde ABD ve İsrail aleyhtarı bir yöne doğru itiyor.
ABD'nin, PKK konusundaki tutumu giderek tepki yaratıyor. Kamuoyu, Washington'un yaklaşımını anlayamıyor. Özellikle, İsrail'in Lübnan'ı yerle bir etmesi ve Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü saldırıya ABD'nin verdiği dolaylı destek, İsrail politikalarını olumlu karşılayan sözlerine karşılık, Türkiye'nin olası bir Kuzey Irak operasyonuna karşı çıkması, Türk kamuoyundaki tepkileri daha da derinleştiriyor.
İsrail ile Türkiye'nin karşılaştırılması, hatta Türkiye'nin İsrail ile aynı potanın içine konması mantıklı değil. Ancak kamuoyu mantıkla değil, çoğu zaman hisleriyle hareket ediyor. Tutarsızlıkları, kendine karşı düşmanca bir hareket olarak niteliyor.
Dışişleri Bakanı Gül, geçen hafta bu konuya dikkat çekti. Gerçektende, ülkenin en liberal, ABD ve İsrail ile ilişkilere önem veren kesimlerin kullandıkları söyleme dikkat ederseniz, tehlikenin büyüklüğünü çok daha iyi anlarsınız.
Bu tempoda devam edilirse, bir süre sonra hükümet ne yaparsa yapsın, kamuoyu tepkisi karşısında ABD ve İsrail ile ilişkileri rayına oturtamayacaktır. 1970'lerdeki gibi, 6 ıncı Filo'dan çıkan askerlerin denize atıldığı, Amerikan Büyükelçilerinin arabalarının yakıldığı, İsrail'e karşı büyük gösteri ve eylemlerin yapıldığı dönemlere geri dönebiliriz.
Dikkat edin, gösteriler artıyor. Üstelik bunların dincilikle ilgisi yok. Olsa bile çok azınlıkta kalıyorlar. Benim sözünü ettiğim tehlike, halkın içinden gelen öfke ve homurtudur.
Tehlikenin beni korkutmasının nedeni de, ne İsrail ne de ABD yönetiminin, bu duruma bakıp politika değiştirmeye niyetleri var. Onların hesapları çok daha büyük ve çok farklı.
Ancak unutmamalılar ki, onların kendi elleriyle kazdıkları tuzağa hepimiz düşeceğiz.