BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,74
ALTIN 2.493,49
HABER /  DÜNYA

Kasabı ayakta yıkadılar

Kamboçya'da "Kasap" lakaplı komutan Ta Mok’un cesedi ayakta yıkandı.

Abone ol

Kamboçya"da Kızıl Kmer iktidarında çok sayıda insanın ölümünden sorumlu tutulan "Kasap" lakaplı komutan Ta Mok"un cesedi ayakta yıkandı.

Kızıl Kmer davasında mahkemeye çıkarılamadan cuma günü bir askeri hastanede ölen Ta Mok"un cenaze töreni dün Budist geleneklerine göre yapıldı. Ta Mok"un cesedi akrabaları tarafından ayakta yıkandıktan sonra Anlong Veng"deki Budist tapınağında 72 Budist rahibin dualarıyla uğurlandı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı cenaze töreninden sonra Ta Mok"un tabutu, tapınağın içinde 5 bin dolara yaptırılan beton bir anıt mezara konuldu.

Bir zalim olmasına rağmen, çok sayıda yandaşı ve seveni de bulunan Ta Mok, yakınları tarafından gözyaşlarıyla uğurladı. Pauch San adlı 50 yaşındaki kadın, ağlayarak, "Çok sarsıldım ve çok üzgünüm. Çünkü o bizim için burada çok şey yaptı" dedi. Kızıl Kmer suçları soruşturma merkezi başkanı Youk Chhang ise, "Yargılanmaktan kurtuldu ancak tarihin hükmünden ve halkın lanetinden kurtulamayacak" dedi.

Hayırsever terörist

Kızıl Kmerler"in 1975-79 iktidar döneminde 1 milyon 700 bin kişi açlık, hastalık, aşırı çalışmak ya da idam edilerek öldürülmüştü. Bu suçlara büyük ölçüde katılan Ta Mok, 1999"dan bu yana tutukluydu. Ta Mok 2007"de başlayacak olan duruşmalarda soykırım ve insanlık suçlarından yargılanmayı bekliyordu. Ta Mok, terör estiren bir komutanken, büyük iyilikler yaptığı kendi yandaşları tarafından da bir hayırsever olarak görülüyordu.

Cesedini böyle yıkadılar

Ta Mok"un cesedi akrabaları tarafından ayakta yıkandıktan sonra 72 Budist rahibin dualarıyla uğurlandı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı cenaze töreninden sonra Ta Mok"un tabutu, tapınağın içinde 5 bin dolara yaptırılan beton bir anıtmezara konuldu.