BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,54
HABER /  GÜNCEL

Hanefi Avcı yine avladı

Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı bu kez un çetesini ortaya çıkardı.

Abone ol

Yılbaşında Kapıkule'de rüşvet çetesini ortaya çıkaran Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın raporu üzerine Gümrük Teftiş Kurulu tarafından yapılan incelemede, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında (işleyip ihraç etmek şartıyla) sahte belge düzenleyerek, düşük fiyatla buğday alan bir çetenin Toprak Mahsülleri Ofisi'ni (TMO) 8.5 milyon dolar zarara uğrattığı belirlendi.

Edinilen bilgiye göre çete, anlaştığı un fabrikaları adına Dahilde İşleme İzin Belgesi çıkarırken, fabrikalar da, hiç üretmedikleri un için kendilerine isimleri verilen Irak'taki bazı şirketler adına fatura kesti.

Düşük fiyatla alındı
Çete, sahte faturalar ve diğer belgelerle, ihracatçı birliklerindeki adamları ve gümrükte anlaştıkları memurlarla işlemleri tamamlayarak, TMO'dan ton başına 150 dolar düşük fiyatla buğday aldı.
Gümrük Teftiş Kurulu'nun 10 Temmuz 2006 tarihli raporuna göre çete, gümrük memurlarına ton başına 60 dolar rüşvet verirken, aradaki farkı da anlaştıkları un fabrikası sahipleriyle paylaştı. Ayrıca yüzde 18 KDV iadesi ve düşük faizli ihracat kredileriyle de "vurgunun miktarı"nı artırdı.
Edirne Savcılığı'nın "projeli" operasyonu da bir ihbarla ortaya çıktı. TMO'yu dolandıran çetenin liderleri arasında sayılan ve ihbarda adı geçen Ali Yetkiner'in Edirne TMO'dan dahilde işleme kapsamında 18 - 27 Şubat 2005 arasında 485 ton buğday alması üzerine Savcılık, telefon dinlemeli bir çalışma başlattı.
Çetenin liderliğini Yetkiner ve Kadir Yücel'in yaptığı, "Başkan" olarak tanınan Mehmet Ferruh Kaya ile birlikte hareket ettikleri belirlendi.
Anlaştıkları un fabrikası sahiplerine Irak'taki alıcı isimleri ve adreslerini verdikleri, ihracat faturalarının da bu kişi ve adresler üzerine düzenlendiği belirtildi.
Çetenin daha sonra bu fatura ve beyannamelerini, Habur Gümrüğü'nde anlaştıkları gümrük komisyoncularına gönderdikleri anlatıldı.

Kolları her yerde
Komisyoncuların, rüşvetle bağladıkları gümrük görevlilerine bu belgeleri teslim ettiği, bu görevlilerin de hiç buğdaylık un geçmediği halde geçmiş gibi belge düzenlediği ve teyit yazılarını ihracatçı birliklerine gönderdikleri saptandı.
Çetenin ihracatçı birliklerinde anlaştığı kişiler de, Habur'dan gelen belgelerle ihracat kapama işlemini tamamladı ve tüm belgeleri TMO'ya gönderdi. Gümrükten çimento yüklü çıkış yapan kamyonlara ilişkin bilgilerin de un ihracatıyla ilgili belgelerin üzerine yazıldığı belirlendi.

Yasak delindi
Çetenin, ihracatı yapmış gibi görünen firma yetkilisinden vekâlet alarak buğdayı TMO'dan çektiği ve yurtiçinde satışı yasak olmasına rağmen önceden anlaştığı kişilere peşin satış yaptığı, buradan elde ettiği geliri de yine aynı firmalarla yarı yarıya paylaştığı kaydedildi.
"Teşekkül halinde ihraç kaçakçılığı" yapan firmaların gerçeğe aykırı ve usulsüz beyannameleri kullanarak, TMO'dan piyasa fiyatının çok altında 56 bin ton buğday aldığı, kaçakçılık organizasyonunda ayrıca KDV iadesi ve düşük faizli ihracat kredisiyle menfaat sağladığı belirtildi.
Gümrük müfettişleri toplam 60 firma sahibi ve yöneticisi hakkında "teşekkül halinde kaçakçılık", 10 kişi hakkında "sahte belge düzenlemek", 10 gümrük komisyoncusu hakkında da "teşekkül halinde kaçakçılığa yardımcı olmak" iddiasıyla dava açılmasını istedi.

Haber: Nedim Şener
Kaynak: