BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  SAĞLIK

Dikkat! Bu 3 bitkisel ilaç yasaklandı!

Piyasayı doktor patentli bitkisel ilaçlar sardı. Sağlık Bakanlığı harekete geçti ve 3 bitkisel ilacın satışını yasakladı.

Abone ol

Piyasayı doktor patentli bitkisel ilaçlar sardı. Panax ismiyle hızla çoğalan ve önüne farklı isimler konarak halka satılan ilacın hiçbir etkisi olmadığı ve halkın kandırıldığı ortaya çıktı. SAĞLIK Bakanlığı 81 ilin valiliğine yazı göndererek, bu ürünlerin satışının durdurulmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan 81 il valiliğine gönderilen yazıda, Dr. Mustafa Eraslan'ın tanıtım ve pazarlamasını yaptığı 'Clavis' ve 'Clavis Panax' adlı ürünlerle, Dr. Ömer Coşkun'un tanıtım ve satışını yaptığı 'Klavis Panax' adlı ürün

clavis-panax.jpg

CİNSEL GÜCÜ ARTIRIYOR DENİLEREK

PAZARLANIYOR

Clavis Panax isimli bitkisel ilaç, erkeklerde cinsel gücü ve sperm sayısını artırdığı belirtilerek tüketiciye sunuluyor. Kalp ve damar açıcı olarak da reklamı yapılıyor. Bakanlığın incelemesine göre ise bu ilacın öyle bir etkisi bulunmuyor.

DOĞAL DAMAR AÇICI DEYİP
KANDIRIYORLAR

KLAVİS PANAX isimli ilaçta yine tüketiciye doğal kalp damar açıcı olarak pazarlanıyor.

FİYATLARI DA FAHİŞ!

İçende 90 kapsül bulunan bu bitkisel ilaçlar
vatandaşlara internet yoluyla 119 TLi ile 169 TL arasında oldukça yüksek rakamlarla satılıyor.

hakkında Sağlık Bakanlığı'na birçok şikayet ulaştığı belirtildi.

Birçok televizyon, radyo kanalları ve internet sitelerinde endikasyon belirterek yapılan tanıtımlarda gerçeğe aykırı beyanlarda bulunulduğu, halkın istismar edilip yanıltıldığı, herhangi bir tedavi etkisi olmayan ürünlerin para karşılığı satılarak menfaat temin edildiği, ayrıca halkın sağlığının tehlikeye düşürüldüğü kaydedildi.

DOĞAL KALP

'SATIŞI ENGELLENSİN'

Uyarı yazısında, söz konusu bitkisel ilaçların satışının engellenmesi istenerek şöyle denildi:

'İlinizde bulunan eczane, ecza depoları, aktar ve baharatçı ve söz konusu ürünlerin muhtemel satışı olan yerlere gidilerek gerekli kontrollerin yapılması, gerek görülmesi durumunda ilgili birimlerle koordinasyona gidilerek 'Clavis panax' da dahil olmak üzere 'Clavis' markalı ürünlerin ve 'Klavis panax' isimli ürünün satışının tespiti halinde, mühür altına alınarak satışının engellenmesi ve yapılan işlemlerin sonucundan tarafımıza bilgi verilmesi gerekmektedir.'

RTÜK KARARINA RAĞMEN TANITIMLAR SÜRÜYOR

Uyarı yazısında, söz konusu bitkisel ilaçların tanıtım ve reklamlarının önlenmesi için çalışma yapıldığı, ancak bazı kanallarda reklam ve tanıtım çalışmalarının sürdüğü belirtilerek şöyle denildi:

'RTÜK ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yazılan yazılarımız ile söz konusu ürünlerin reklamlarının durdurulması talep edilmiş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan da bu ürünlerin ruhsatlarının iptali istenilmiş olup, Reklam Kurulu tarafından ürün reklamlarının durdurulmasına ve idarî para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Ancak tarafımıza ulaşan bildirimler, şikayetler ve basın yayın organlarında çıkan haberler doğrultusunda, adı geçen ürünlerin endikasyon belirterek tanıtım ve satışlarının halen devam ettiği anlaşılmaktadır."

'SIK SIK DENETLENSİN'

Tüketicinin yanıltılmaması, geriye dönük olarak olumsuz durumların yaşanmaması ve halk sağlığının korunması için, İlinizde bulunan eczane, ecza depoları, aktar, baharatçı ve söz konusu ürünlerin muhtemel satışı olan yerlere, söz konusu iş yerlerinde biriminiz denetimine karşı alınabilecek önlemlerin de göz önünde bulundurularak, belirli periyotlarla (sık sık) İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile beraber gidilmesi, endikasyon belirterek satış ve tanıtımının yapıldığı tespit edilen ürünler söz konusu bakanlıktan izinli ise, İl Tarım Müdürlüğü yetkililerince mühür altına alınmak suretiyle satışının engellenmesi gerekmektedir.'