BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,67
HABER /  GÜNCEL

Breivik davasında tanıklar ifade vermeye devam ediyor

Oslo’da yapılan bugünkü duruşmada ifade veren bir genç, Breivik’in Ütoya adasında düzenlediği saldırıda öldürülen bir kişinin cesedinin altına saklanarak hayatta kaldığını söyledi.

Abone ol

Oslo’da yapılan bugünkü duruşmada ifade veren bir genç, Breivik’in Ütoya adasında düzenlediği saldırıda öldürülen bir kişinin cesedinin altına saklanarak hayatta kaldığını söyledi.

Ingvild Leren Stensrud, mahkemeye, Breivik’in 13 kişiyi öldürdüğü kafeden çıkmasını beklerken yaşadığı ‘korkunç saniyeleri’ anlattı.

Breivik geçen Temmuz düzenlediği saldırıların sorumluluğunu kabul ediyor ancak cezai sorumluluğu olmadığını söylüyor.

17 yaşındaki Invgrild Stensrud mahkemedeki ifadesinde ana binaya telefonunun şarj aletini almaya giderken adada kurşun sesleri duyduğunu söyledi.

Stensrud, başta sesin ne olduğunu anlamadığını ancak diğerlerinin kaçtığını görünce kendisinin kaçmaya başladığını ve kafeye girerek bir piyanonun arkasına saklandığını anlattı.

Hemen ardından kafeye giren Breivik’in kendisini ve önünde duran başka bir genç kızı vurduğunu söyleyen Stensrud, genç kızın üzerine yığıldığını ve silah sesleri susana kadar altında kaldığını söyledi.

Olayın yaşandığı kafenın resimleri gösterilirken, “korkunç saniyeler” geçirdiğini anlattı.

Stensrud, kafasını kaldırmaya cesaret ettiğinde, odada hayatta kalan iki kişinin daha olduğunu gördüğünü söyledi.

Altında kaldığı genç kızın cep telefonunu alıp acil servisi aramaya çalıştığını ancak başarısız olduğunu anlatan Stensrud, daha sonra annesini arayıp vurulduğunu söylediğini ancak daha fazla konuşmaya cesaret edemediği için hemen kapattığını söyledi.

'Korkunç çığlıklar'

Mahkeme, Salı günü, adada okul olarak kullanılan binada saklanarak hayatta kalan kişileri dinledi.

Kolundan vurulan Marta-Johanne Svendsen, diğerleri ile saklandığını ve Breivik’in insanları yakalamaya çalıştığı sırada dal çatırtıları ve 'korkunç çığlıklar' duyduğunu anlattı.

Saldırıda hayatta kalan ve ismini vermek istemeyen bir başka kişi yüzerek kurtulduğunu ancak başka bir arkadaşının boğulduğunu söyledi.

Anders Behring Breivik Ütoya adasında özel yetkili polisler tarafından yakalanmıştı. Breivik, 22 Temmuz 2011 tarihinde Ütoya adasında 69 kişiyi ve Oslo’da sekiz kişiyi öldürdüğünü kabul etmişti.

Mahkeme eğer ceza ehliyeti olmadığına karar verirse, 33 yaşındaki Breivik psikiyatrik tedavi göremeye başlayacak. Eğer akıl sağlığının yerinde olduğuna karar verilirse, cezaevine girebilecek.