BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Devletin en iyi sitesi

Bilgi Üniversitesi'nin öğretim üyeleri kamu kurumları arasında en iyi internet sitesini buldu.

Abone ol

Türkiye'nin elektronik devlet yönetimine geçebilme çabaları sürerken, kamu kurumlarının internet sayfaları üzerinden verdiği hizmetler de giderek çeşitleniyor. Bilgi Üniversitesi Öğretim üyelerinin kamu kurumlarının internet siteleri üzerine yaptığı araştırmaya göre, kamu kurumları arasında Ulaştırma Bakanlığı'nın internet sitesi en iyiler arasında yer aldı.

Bakanlığın internet sayfasının dizaynından ve denetiminden sorumlu olan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, ziyaretçilerin talepleri doğrultusunda dinamik tutulan siteden vatandaşların her türlü bilgiye erişebildiğini, yılın ilk 2 ayında yaklaşık 3 milyon ziyaret aldıklarını söyledi.

Alman Profnet araştırma şirketi ile ortak yapılan proje çerçevesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Yonca Aslanbay ve Yrd. Doç. Dr. Yeşim Ulusu, Türkiye'deki kamu kurumlarına ait internet sitelerini incelediler.

TÜRKİYE 27'İNCİ SIRADA

Ulusu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu şirketin bütün dünyada internet sitelerini bazı kriterlere göre incelediğini, Türkiye'deki kamu kurumlarına ait siteleri de şirketin projesi kapsamında kendilerinin ele aldıklarını belirtti. ''gov.tr'' uzantılı sitelerin incelemesinin 4-5 ay sürdüğünü ifade eden Ulusu, sitelerin içerik, tasarım, işleyiş ve interaktivite yönünden 146 değişkene göre değerlendirildiğini kaydetti.

Ulusu, ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında Türkiye'deki kamu kurumlarının sitelerinin dünya geneline göre oldukça geri sıralarda kaldığını ve 180 ülke Türkiye'nin genelde 27'inci sırada, kamu kurumu siteleri bakımından da 20-24. sıralar arasında yer bulabildiğini belirtti.

Türkiye'de bazı web sitelerinin oldukça iyi olduğunu ancak genellikle içerik yönünden yetersiz kaldığını vurgulayan Ulusu, Ulaştırma Bakanlığı'nın internet sitesinin kamu kurumlarının internet siteleri arasında en iyilerden birisi olduğunu ifade etti. Ulusu, bakanlığın sitesinin içerik yönünden de oldukça iyi bir noktada bulunduğunu kaydetti.

''ZİYARETÇİLERİN GÖRÜŞLERİ YÖN VERİYOR''

Bakanlığın internet sitesinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, Bakan Binali Yıldırım'ın talimatı üzerine 2004 yılında interaktif bilgilendirme ve bilgiye kolay erişebilme noktasından hareketle web sitesini yeniden dizayn ettiklerini anlattı.

Görsellik, bilgiye kolay erişim, içerik zenginliği ve güncellik esaslarına dayalı olmak üzere web sitesini dinamik bir yapıya kavuşturmak üzere bir ekip oluşturduklarını kaydeden Tozar, siteyi yeni bir renkle dinamik hale getirdiklerini ifade etti. Bunu yaparken sitenin ziyaretçilerinden gelen görüş ve eleştirileri dikkate aldıklarını belirten Tozar, bu öneriler doğrultusunda siteyi sürekli güncel ve interaktif tuttuklarını dile getirdi.

Sitede bakanlığın faaliyet alanlarına ilişkin bilgilerin ana sayfada tutulduğunu, ihtiyaç duyulan bilgilerin yanı sıra bağlı genel müdürlüklere linklerin verildiğini anlatan Tozar, vatandaşların faaliyetlere ilişkin her türlü bilgiye kolayca erişebildiklerini kaydetti.

MARMARAY İNŞAATINDAN CANLI YAYIN

Tozar, ana sayfadaki haberler ve duyuruların yanı sıra, verilen linklerle vatandaşların havaalanlarındaki son hava durumunu, uçakların gidiş-geliş saatlerini öğrenebildiklerini, posta kodu sorgulaması yapabildiklerini, denizcilik alanında da pek çok hizmetin internet üzerinden verildiğini bildirdi. Pilotların lisanslarını, gemicilerin ehliyetlerini interaktif olarak sorgulayabildiğini kaydeden Tozar, uçak şirketlerinin uçuş noktaları ve günlerinin de siteden öğrenilebildiğini belirtti.

Barış Tozar, Asya ile Avrupa'yı denizin altından birbirine bağlayacak Marmaray Projesi ile ilgili oluşturdukları sayfada ise projenin inşaat alanından 6 kameradan elde ettiği görüntülerin canlı olarak internet sitesinden verildiğini, böylece vatandaşların projenin geldiği aşamaya canlı olarak şahit olduklarını söyledi.

Bakanlığın bağlı kuruluşları arasında en interaktif siteye Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün sahip olduğunu bildiren Tozar, bakanlığın sitesinin önümüzdeki günlerde yeni projelerde daha etkin hale getirileceğini ifade etti.

GÜNDE EN AZ 3 BİN ZİYARETÇİ

Tozar, bakanlığın internet sitesini daha dinamik hale getirebilmek üzere çalıştıklarını, bu çerçevede yurtdışından erişimleri kolaylaştırmak üzere sitenin bir ay içinde İngilizce olarak da hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.

Sitenin büyük ilgi gördüğünü, büyük bir ziyaretçi potansiyeli olduğunu vurgulayan Tozar, günde en az 3 bin 281, en yüksek 252 bin 284 kez ziyaret aldığını, Ocak ve Şubat aylarında ise toplam 2 milyon 821 bin 86 kez ziyaret edildiğini söyledi. Tozar, sitenin geçen yıl ise 3,5 milyon ziyaretçi aldığını belirtti.