BIST 10.266
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.409,29
HABER /  GÜNCEL

Onların doğal gazı var

Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Doğanca beldesinde vatandaşlar enerji sorununu doğal yöntemle halletti.

Abone ol

Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Doğanca beldesinde yaklaşık 15 yıl önce farkederek ilkel yöntemlerle çıkardıkları metan gazını evlerinde ve seralarında kullanan köylüler, yakıttan büyük tasarruf sağlıyor.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 15 yıl önce bir vatandaşın sondaj kuyusu açarken farkederek kullanmaya başladığı, ardından da beldeki bir çok kişinin benzer yöntemlerle çıkarıp ev ve seralarında kullanmaya başladığı metan gazı köylüler için enerji kaynağı haline geldi.

''Bataklık gazı'' olarak bilinen metan gazını ilkel yöntemlerle çıkarıp kullananlardan Yunus Elverdi (80), 15 yıldır evinde ve seralarda bataklık gazı ile ısındığını söyledi.

Bugüne kadar herhangi sorunla karşılaşmadığını belirten Elverdi, ''Ben 15 yıldır bahçemde çıkan gazı, ısınma, mutfak tüpü ve sıcak su ihtiyacının giderilmesinde kullanıyorum. Aynı zamanda bahçemde seraların ısınmasını da buradan sağlıyorum. Gaz çıktığından beri yakıttan ekonomik anlamda ciddi kazancımız oldu'' dedi.

Doğanca beldesinde bataklık gazı çıkınca yetkililere haber  verdiklerini belirten Mustafa Günyeli ise, yapılan araştırmalar neticesinde kendilerine rezerv olmadığını en fazla 2 yıl kullanabileceklerinin söylendiğini bildirdi.

Kuyulardan çıkan gazı ilk zamanlar tehlikeli olabilir korkusuyla belde halkının kullanmadığını ifade eden Günyeli, ''Açılan başka kuyulardan da gaz çıkınca herkes gazdan faydalanmaya başladı. Ancak ekonomik durumumuz iyi olmadığı için eve kalorifer tesisatı bağlatamıyoruz. Kuyunun üzerine yaptığımız düzeneğe hortum bağladık. Gazı hortumla evin bütün kısımlarına taşıyoruz'' şeklinde konuştu.

Doğanca Belediye Başkanı İsmail Mutlu ise söz konusu gazın ekonomik olmadığı için bugüne kadar altyapı yatırımı yapılamadığını bildirdi.