BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Hamastan Olmerte cevap

Hamas'ın Siyasi lideri Halid Meşal, İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert'in sözlerini değerlendirdi.

Abone ol

Filistin'de yapılan seçimlerin galibi Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert'in ''İsrail, nihai sınırlarını 2010'a kadar belirleyecek'' şeklindeki açıklamasını, ''savaş ilanı'' olarak değerlendirdi.

AFP'ye demeç veren Meşal, ''Olmert'in sözlerinin Filistin halkına yönelik bir savaş ilanı olduğunu'' savunarak, ''Söz konusu olan bir barış planı değil, İsrail'in Batı Şeria'nın büyük bir bölümünde kalmasına, duvarı ve Yahudi yerleşim birimlerini elinde tutmaya devam etmesine, Doğu Kudüs ile ilgili ter türlü tavizi ve Filistinlilerin dönüş hakkını reddetmesine olanak sağlayan bir savaş ilanıdır'' ifadelerini kullandı.

Meşal, Suriye'nin başkenti Şam'ın Maze semtindeki evinde verdiği mülakatta, söz konusu olanın İsrail'in kendi güvenlik çıkarları doğrultusunda tek taraflı girişimi olduğunu, barış talepleri içermediğini belirtti ve ''Olmert'in planı, Filistinlilerin yoğunlukta olduğu yerlerden tek taraflı çekilmesini, daha sonra da kendi başına sınırlarını belirlemesini öngörüyor ki, bu da açıkça bir barış planı değil, bir savaş ilanıdır'' dedi.

Halid Meşal, Olmert'in İsrail'in 4 Ocak'tan bu yana komada bulunan Başbakanı Ariel Şaron ile ''aynı hataları'' işlemekte olduğunu da savundu.

Olmert, dünkü demecinde, 28 Mart'ta yapılacak seçimlerden sonra iktidara gelmesi halinde, ''İsrail'in 4 yıl içinde daimi sınırlarını, kendisini Filistin halkının çoğunluğundan ayıracak, önemli ve istikrarlı Yahudi çoğunluğu muhafaza edecek biçimde ayarlayacağını'' söylemişti. Söz konusu sınırların tam güzergahı hakkında kesin bilgi vermeyen Olmert, ''Bu sınırların ana hatlarının, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri Guş Etzion, Kudüs'ün çevresi, Ariel ve Maale Adumim yerleşim birimleri ile Ürdün vadisinde bir güvenlik bölgesini kapsamasının beklendiğini'' kaydetmişti.

İsrail'in nihai sınırlarını kesinleştirmeden önce ''içeride diyalog'' başlatacağını, ulusal uzlaşı için bunun gerekli olduğunu söyleyen Olmert, ''herkesle konuşma niyetinde olduğunu'' söylerken, Filistin topraklarından yaşayan Yahudi yerleşimcileri kastederek, ''özellikle de Filistin topraklarında yaşayanlarla'' demişti.