BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.445,81
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Devlet Bahçeli o 8 vekili çizdi!

Partinin ağır toplarından Akşener’in liste dışı kalması şok etkisi yarattı; MHP’den ihraç edilen Türkeş’in yerine ise Zühal Topçu aday gösterildi...

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Kasım milletvekili genel seçimi listesinde sürpriz yaptı. İstanbul Milletvekili Meral Akşener başta olmak üzere altı milletvekilini liste dışı bırakan Bahçeli, iki vekili de seçilebilecek yerden daha alt sıralara çekti.

Böylece MHP’den ihraç edilen Tuğrul Türkeş ve aday olmayacağını açıklayan Murat Başesgioğlu ile birlikte yeni listelerde 7 Haziran’da seçilen 6 vekil 1 Kasım listesinde yer almadı, 2 vekil de seçilemeyecek sıraya kaydırıldı.

Milliyet'in haberine göre, 7 Haziran’da seçilen 80 vekilden 72’si listelerde yer bulurken, 70’inin seçilmesine garanti gözüyle bakılıyor. Bahçeli, önceki gün Sabah ezanıyla birlikte MHP’nin 1 Kasım seçiminde aday olacak milletvekili aday listesini belirledi. Bahçeli çekirdek kadrosunu korurken, listeye aldığı genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin seçim bölgelerinde fazla oynamayapmadı. Başkanlık Divanı’nın tamamına, MYK üyelerinin ise çoğuna listesinde yer verdi.

Bahçeli, 7 Haziran’da milletvekili seçilen 80 isimden 72’sini korurken, listenin alt sıralarında yer alan isimlerin yüzde 70’ini değiştirdi. Bahçeli, 7 Haziran’da milletvekili çıkarılamayan Çankırı, Çorum, Kars, Iğdır, Bilecik, Malatya, Ordu gibi illerin listelerinde teşkilatların taleplerini de dikkate alarak ilk sıralar dahil Radikal değişiklikler gerçekleştirdi. Bahçeli, büyükşehir ve büyük illerin ilk 3 veya 4 sıralarından sonra gelen isimlerde de önemli oynamalar yaptı.

AKŞENER SÜRPRİZİ

MHP listesinde en büyük sürpriz Akşener’in listeye girememesi oldu. Bahçeli, TBMM Başkanlığı için adı sık sık telafuz edilen Akşener’i bu duruma sessiz kaldığı için eleştirmiş ve TBMM Başkanvekilliği görevinden almıştı.
1 Kasım seçimi için adaylık başvurusu yapan ve listede yer alacağına kesin gözüyle bakılan Akşener kanadında ise hayal kırıklığı hakim. Kızgın ve kırgın olduğu öğrenilen Akşener bu durumu “Hayırlısı olsun. Genel Başkan’ın taktiridir. Ben olduğum yerdeyim” diye değerlendirdi.

TÜRKEŞ'İN YERİ TOPÇU'YA

Bahçeli, Seçim Hükümeti’nde Başbakan Yardımcılığı görevini kabul ettiği için MHP’den ihraç edilen ve dün Ak Parti’den aday olan Tuğrul Türkeş’in Ankara 1. Bölge 1. Sıradaki yerini de 2. sıradaki Zühal Topçu’ya emanet etti.

Haberal bu kez seçilecek

7 Haziran seçimlerinde Ankara 1. Bölge 4. Sırada yer alan Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal bu kez seçilebilecek sırada yer buldu. Bahçeli, Haberal’ı Topçu’dan boşalan Ankara 1. Bölge 2. Sıraya koydu. Bahçeli, milletvekili adayı olmayan İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu’nun yerine ise Mehmet Kılıç adlı işadamını aday gösterdi.

72 vekil yerini korudu

MHP’nin aday listesine göre, 7 Haziran’da milletvekili olan 80 kişiden 72’si yerini korudu. Bahçeli 2 vekili ise seçilmesi zor gözüken alt sıralara çekti. Bahçeli, Ankara 1. bölge 3. sıradan milletvekili seçilen Mustafa Erdem, Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Karabük Milletvekili Durmuş Yalçın ve Manisa Milletvekili Zeynel Balkız’a listesinde yer vermedi. Söz konusu isimlerin teşkilatlarla sıkıntılar yaşadığı bildirildi. Böylece Türkeş, Başesgioğlu ve Akşener’le birlikte toplam sekiz vekil liste dışı kaldı.

İZMİR'DE KADIN DOPİNGİ

Bahçeli, İzmir’de başarı sağlamak için listeye kadın dopingi yaptı. İzmir 1 ve 2. bölgeden ikinci sıra milletvekili seçilen Aslan Savaşan ile Murat Koç’u bir alt sıraya çeken Bahçeli, Sueda Neslihan Çelik ve Senem Kılıç’ı aday yaptı.

Aydın milletvekili Ali Uzunırmak yerine listeye psikolojik danışmanlık yapan Deniz Depboylu girerken, Hatay milletvekili Çirkin’in yerine birinci sıradan Mehmet Necmettin Ahrazoğlu aday gösterildi. Manisa’da ikinci sıradan milletvekili seçilen Balkız’ın yerine Osman Oktay, Karabük milletvekili Durmuş Yalçın’ın yerine de Adem Kar’a yer verildi.

Hakkâri adayı emekli astsubay

Hakkari’den aday gösterilen Bahçeli’nin fotoğrafçısı Mehmet Ayhan Günaydın’ın yerine 1. sıradan emekli astsubay Mıktat Kırmıt aday oldu. Şırnak’ın 1. sıra adayı işadamı Hakim Zeyrek, 2. sıra adayı ise korucubaşı Yasin Benek oldu.

Daha önce İstanbul 2. bölge 6. sıradan aday olan MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, bu kez İstanbul 2. bölge 4. sıradan yer buldu. Trafik kazasında vefat eden eski bakanlardan Adnan Kahveci’nin oğlu Cihan Kahveci ise bu kez listede yer bulamadı.

Çatlı’nın kızı listeye giremedi

Bir önceki genel seçimde Tunceli 1. sıradan aday olan eski Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay NAMIK DURSUN, bu kez listeye giremedi. MHP’den milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunan Abdullah Çatlı’nın kızı Gökçen Çatlı, liste dışı kaldı.

KADIN ADAY SAYISI 78'E YÜKSELDİ

7 Haziran seçimlerinde 61 kadını listesine alan Bahçeli, bu kez 78 kadına yer verdi. Kadınların oranı 550 vekil içinde yüzde 14.1’i buluyor. Kadın adaylardan sadece 7’si seçilebilecek sıralarda bulunuyor. Mevcut vekiller Ruhsar Demirel, Arzu Erdem ve Zühal Topçu’nun yanısıra İzmir’de Sueda Neslihan Çelik ve Senem Kılıç, Yalova’dan Hatice Beştaş ile Bartın’dan Aynur Yıldırım’ın Meclis’e girebileceği ifade ediliyor.

Yüzde 72’si üniversiteli

Bahçeli’nin listesinde yüzde 72 oranında yani 384 üniversite mezunu bulunuyor. Listede 106 lise ve 13 ortaokul, 12 ilkokul mezunu yer alıyor.

59 avukat, 26 tıp doktoru

Listede adayların mesleklerine göre dağılımı ise oldukça ilginç. Adaylar arasında 59 avukat, 26 tıp doktoru, 21 öğretim üyesi, 54 eğitimci ve öğretmen, 86 işadamı, müteahhit ve sanayici, 66 mühendis, 20 kamu görevlisi, 4 çiftçi, 7 asker, 13 Eczacı ve veteriner hekim, 36 emekli, 9 gazeteci ile 110 ticaret, turizm, müşavirlik ve diğer mesleklerde çalışanlar bulunuyor.